سیم بکسل آسانسور Elevator tow wire یکی از اجزای مهم و ضروری در آسانسور، سیم بکسل آسانسور است. عوامل زیادی در انتخاب سیم بکسل برای آسانسور تاثیر گذار هستند، یکی از عوامل بسیار مهم در انتخاب سیم بکسل آسانسور، فاکتورهای زیادی مانند شرکت تولید کننده سیم بکسل، جنس مفتول، سایز، قطر، نوع سیم بکسل، نوع مغذی و نوع طراحی سیم بکسل آسانسور نقش دارند. این مقاله درباره سیم بکسل آسانسور توسط آریاسور تقدیم شما می گردد: • در هنگام انتخاب سیم بکسل مناسب برای هر نوع آسانسوری باید به فاکتورهایی مانند قدرت، مقاوت در برابر سایش، مقاوت در برابر خمش، مقاومت در برابر پارگی، تغییر شکل، مقاومت در برابر فشردگی و له شدگی، مقاومت در برابر چرخش و همچنین شرایط عملیاتی مانند درجه حرارت و میزان رطوبت توجه داشت.
عملکرد:
در بین لوازم مکانیکی میتوان به اصلی ترین قطعه بعد از موتور اشاره کرد به نام سیم بکسل. سیم بکسل ها در آسانسورهای کششی کابین و قاب وزنه را به هم متصل میکنند و توسط فلکه موتور باعث حرکت کابین و قاب وزنه میشود. سیم بکسل ها بسته به نوع کاربری آسانسور، ظرفیت، توقف و نوع موتور در سایز ها و انواع مختلفی تولید و انتخاب میشوند.
اجزای تشکیل دهنده سیم بکسل
رشته سیم بکسل
هسته
مفتول
مفتول مرکزی
انواع سیم بکسل
از نظر مفتول
مفتول بکسل ها به طور کلی در سه نوع خلاصه می شوند؛
نوع اول: مفتول بدون روکش (غیر گالوانیزه): این نوع مفتول ها بیشتر در مواردی مورد استفاده قرار میگیرند که عامل فرسایش در تعیین طول عمر طناب نقش مهمتری دارد و بکسل کمتر در معرض زنگ زدن قرار دارد.
نوع دوم : مفتول فولادی گالوانیزه:در این نوع از سیم بکسل مفتول ها دارای روکش یکنواخت روی هستند که این روکش مفتول هارا در برابر زنگ زدگی رطوبت هوا و سایر مواردی که در زنگ زدگی نقش دارند مقاوم میسازد.این نوع مفتول ها بیشتر در صنایع شیلات و کشتیرانی و مواردی که احتمال زنگ زدگی بالامیباشد استفاده میشوند.
نوع سوم:مفتول فولادی استنلس استیل ((Stainless steel: این نوع طناب ها علاوه بر اینکه مقاومت خیلی بالایی دارند در برابر زنگ زدگی نیز مقاوم هستند علاوه بر این تا حرارت ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد نیز مقاومت میکنند.
از نظر مغزی
از نظر نوع مغزی نیز به دو دسته تقسیم میشوند.
نوع اول:مغزی کنفی
نوع دوم مغزی فولادی
مغزی کنفی:در نوع مغزی کنفی در ساخت مغزی از الیاف طبیعی یا غیر طبیعی استفاده میشود.اگر جه هنوز استفاده از کنف های طبیعی در ساخت این کابل ها متداول است اما در بعضی موارد از الیاف مصنوعی مانند پلی پروپیلین در ساخت سیم بکسل های مغزی کنفی استفاده میگردد. در سیم بکسل آسانسوری عموما از مغز کنفی جهت چرب کردن سیم به صورت همیشگی استفاده می گردد.
مغزی فولادی:مغزی فولادی ممکن است خود یک طناب فولادی در میان مفتول ها باشد که در این حالت آنرا مغزی فولاد مستقل می گویند یا میتواند یک رشته مفتول فولادی در مغزی قرار بگیرد که در بکسل هایی با قطر کمتر از ۱۰ میلیمتر هستند و به آن یک رشته فولاد می گویند.
سیم بکسل آسانسوری از جنس فولاد و بافت معمولی ۱۹*۸ ساخته و پرداخته می شود که منظور از این ارقام این است که بافت آن هشت رشته بوده که هر کدام از آن رشته ها دارای نوزده مفتول ریزتر فولادی می باشد.
محافظت و روغن کاری سیم بکسل ها
با توجه به وظیفه ای که سیم بکسل در سیستم آسانسور بر عهده دارد، مدام در حال کشش و اصطکاک است و همین موضوع به مرور زمان باعث خوردگی و سایش سیم بکسل می شود که برای به حداقل رساندن این سایش و اصطکاک باید با روغنکاری سیم بکسل ها، حرارت ناشی از سایش و اصطکاک را به حداقل رساند با اینکار سیم بکسل ها می توانندعملکرد و دوام مناسبی همراه با افزایش عمر آن داشته باشند.که این امر از یک طرف باعث میشود که مغزی طناب فولادی به علت اهمیت نقش آن از روغن اشباع میشود و از سوی دیگر کلیه مفتول های تشکیل دهنده در طول بافت به روغن آغشته میشوند .نوع روغنکاری بسته به جنس مفتول کاربرد سیم بکسل و خصوصیات محلی که قرار است مورد استفاده قرار گیرد متفاوت است .در طول مدت مصرف نیز روغن کاری باید به صورت منظم و در فواصل زمانی منظم ادامه یابد تا جایگزین روغن های از دست داده در اثر استفاده ، حداکثر محافظت در مورد زنگ زدگی و سایش درونی به عمل آید.
*بهترین محل برای روغن کاری آنجایی است که رشته ها کمی از هم باز میشوند مانند وقتی که سیم بکسل از روی فلکه عبور میکند و یا روی فلکه پیچیده است.
زمان تعویض سیم بکسل آسانسور:
زمان تعویض سیم بکسل آسانسور بستگی به شرایط استفاده از آن دارد ولی بطور کلی در صورت مشاهده هرگون خرابی از جمله پاره گی ، ساییدیگی شدید ، پیچیدگی و یا شکستی ، باز شدن بافت سیم و از این قبیل صدمات بلافاصله می بایستی سیم بکسل تعویض گردد.
وقتی آسانسوری به طور تقریبی حدود ۵۶.۰۰۰ الی ۶۰.۰۰۰ کیلومتر (حدود هفت الی هشت سال) کار کند زمان تعویض سیم بکسلها فرا می رسد.(مشروط به اینکه آسانسور بر اساس استاندارد و با استفاده از تجهیزات استاندارد نصب شده باشد)
صیقلی شدن بخشی از سبم بکسل که اصطلاحا میگویند آینه کردن یا برق افتادن سیم بکسل
وقتی بعضی از مفتول های (Wire) استرند (Strand) سیم بکسل دچار شکستگی شود
سیم بکسل دچار کشش شده و طول آن افزایش یابد
سایش و خستگی سیم بکس
وقتی سیم بکسل به دلیل محیط رطوبتی با ترکیب گرد و غبار رنگ آن قرمز (سرخابی) گردد.
محاسبه طول سیم بکسل
طول کلی تعداد طبقات را (از کف اولین توقف تا سقف آخرین توقف) منهای ارتفاع یک طبقه به اضافه عدد ۸ یا ۱۰ (متر) نموده و عدد به دست آمده را (با توجه به مقدار شیار فلکه اصلی گیربکس که باید مصرف شود) با مقدار رشته سیم بکسل مصرفی ضرب نموده و متراژ کلی را به دست می آوریم یا
طول کل سیم بکسل=(طول کل چاه به اضافه ی 4 متر) * تعداد شیار مورد استفاده