سدیم نیترات ، sodium nitrate ، نیتراتین ، نیترات سدیم نوشابه ، نیترات جوش شیرین.
نیترات سدیم چیست؟
پودر سفید یا کریستال بی رنگ با بویی شیرین. معادن زیادی از این نمک در شیلی و پرو وجود دارند این ماده سفید به مقدار زیاد در آب حل می شود این ماده همچنین نیتراتین نیز نامیده می شد.
نیترات سدیم به صورت توده ای یا لایه ای همراه با آهک یافت می شود. وزن مخصوص این کانی 29/2 گرم بر سانتیمتر مکعب بوده و به آسانی در آب حل می شود نیترات ها به علت محلول بودن در آب، بیشتر در مناطق خشک و کویری یافت می شوند.
کاربرد نیترات سدیم در صنایع:
1.صنایع شیشه: نیترات سدیم در یک فرآیند دو مرحله ای برای ساخت شیشه مقاوم استفاده می شود. در مرحله اول شیشه در یک حمام نیترات سدیم غوطه ور می شود که غنی از سطح شیشه ای با یون های سدیم افزایش قدرت محصول تمام شده قرار دارد.
2.باعث اکسیداسیون مواد ارگانیتی شده و باعث تبدیل آهن دو ظرفیتی به سه ظرفیتی است و از طرفی از احیا بعضی از مواد که نتیجه آن تغییر رنگ می باشد جلوگیری می نماید ضمنا سبب افزایش شفافیت شیشه می شود.
3.در عملیات حرارتی سخت کاری و زاج کاری کاربرد دارد.
4.ساخت و تولید تقویت کننده ها ، بمب های دودی و ... کاربرد دارد.
5.برای تولید نیترات پتاسیم.
6.کود شیمیایی: نیترات سدیم دارای نیتروژن است که در رشد گیاهان مهم است. نیتروژن بیش از حد می تواند تولید میوه و گل را به تاخیر انداخته و مصرف خیلی کم آن می تواند به کاهش رشد گیاه منجر شود. نیتروژن نیترات سدیم به سرعت به وسیله ریشه گیاهان جذب و مصرف می شود.
7.مواد دارویی و حفظ گوشت: نیترات سدیم به عنوان ماده نگهدارنده در گوشت فرآوری شده مانند هات داگ ، کالباس ترکیبی گاو و خوک ، ژامبون و گوشت های آماده می باشد. سدیم نیترات مانع از رشد باکتری های فاسد کننده گوشت است و رنگ قرمزی گوشت یا صورتی گوشت را حفظ می کند به همین دلیل در برخی مواد غذایی کاربرد دارد.
8.ماده اولیهتولید اسید نیتریک.
9.جهت قلمزنی فلزات و تصفیه و استخراج طلا.