مستربچ ها ( masterbatch)
رایج ترین روش تولید قطعات رنگی از مواد پلاستیکی، افزودن مواد رنگی به خوراک ماشین شکل دهی به صورت گرانول هایی بر پایه مواد اولیه مربوطه است. این افزودنی ها گاهی علاوه بر ایجاد رنگ مطلوب محصول نهایی باعث بهبود و اصلاح خواص فیزیکی، مکانیکی و غیره نیز می گردد. مستربچ یک آمیزه پلاستیکی شامل درصد بالایی از رنگدانه است که به اندازه ناچیزی با پایه رزین یا آمیزه مخلوط می شود تا آن را به رنگ مطلوب و نهایی برساند. در آمیزه هایی که برای اکستروژن و فرآیندهای مشابه تهیه می شود به وسیله تغییر غلظت و مقدار این ماده می توان به نمونه های رنگی مختلف دست یافت.
مستربچ یا کامپاند از سه جز پایه پلیمری، مواد شیمیایی و عامل سازگاری فعال تشکیل گردیده است. پایه پلیمر را بسته به نوع محصول نهایی و خواص مورد نظر انتخاب می کنند، مواد شیمیایی نیز به خواص بهینه مورد نیاز وابسته است به طوریکه اگر رنگ کردن قطعه مد نظرباشد از مواد شیمیایی رنگی معدنی یا آلی استفاده می کنند و همینطور بسته به نیاز خواص فرایندی و یا محصول از مواد شیمیایی مناسب استفاده می کنند. در تولید مستربچ و کامپاند انتخاب یک عامل سازگاری فعال مهمترین قسمت آن بوده و یکی از برجسته ترین عواملی که در انتخاب عامل سازگاری فعال مناسب است قطبی و غیر قطبی بودن افزودنی و پلیمر می باشد .
از جمله فاکتورهای مهم در کیفیت مستربچ می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
1) فاکتور بهداشتی :
در محصولاتی که برای بسته بندی مواد غذایی، دارویی، آرایشی بهداشتی و ... مورد استفاده قرا می گیرد فاکتور بهداشت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است بعنی در تهیه مستربچ هایی که در این مورد استفاده می شوند نباید از افزودنیها و پیگمنتهای غیربهداشتی و سمی و موادی که در هنگام بسته بندی در مواد غذایی و غیره قابل حل باشند مورد استفاده قراربگیرد. که امروزه با پیشرفت تکنولوژی و به خصوص نانوتکنولوژی ، تهیه مستربچ ها کاملا بهداشتی از طریق اضافه نمودن مقدار مشخصی نانوسید ممکن شده است.
2) فاکتور غلظت :
کیفیت مستربچ با میزان استفاده از آن در تولیدات ارتباط مستقیم دارد یعنی مستربچی با غلظت بالاتر را میتوان با درصد پایین تر مورد استفاده قرار داد .
3) مقاومت حرارتی
مقاومت رنگ مستربچ ها در برابر حرارت بالا یک فاکتور کیفیتی است. در محصولات پلاستیکی که از پلیمرهای (HIPS , GPPS, ABS, PVC, … ) استفاده می شود مقاومت حرارتی بالا نیازمند است چون این پلیمرها در دماهای بالاتری ذوب می شوند.
4) شکل ظاهری
در حین تولید مستربچ توسط اکسترودرها شکل ظاهری بسیار مورد توجه قرار می گیرد.شکل ظاهری یکی از شاخصه های کیفیت است و هم در بازریابی و رضایتمندی مشتری بسیارمورد توجه قرار میگیرد.
دانه های مستربچ باید توپر، صاف و سطح مقطع آن نیز باید از برش مناسبی برخوردار باشد و تا حد ممکن باید صاف و برای باشد بخصوص مستربچ های گروه پلیمرهای PE . استفاده از وکیوم حین تولید مستربچ می تواند بسیار مثمرثمر باشد.
5) نوع بسته بندی
استفاده از پاکتهای چندلایه به منظور جلوگیری از تابش نور خورشید به مستربچ ها و جلوگیری از جذب رطوبت در مستربچ ها می توان در حفظ کیفیت آن بسیار مور باشد.
با توجه به موارد ذکر شده بالا لاطم به ذکر است در تهیه مستربچ ها هیچ استاندارد خاصی وجود ندارد و معمولا کارخانجات تولید مستربچ برای نشان دادن کیفیت محصولات خود از استانداردهای تشویقی استفاده می کنند.
تولید مستربچ بر اساس خواسته های مشتری(مصرف کننده ) آن صورت میگیرد و مشتری بر اساس نوع کار تولیدی که انجام می دهد سفارشات خود را انجام داده و تولید کننده نیز تولید می نماید.
تلفن : 23560 - 021