نام محصول : آمونیاک. نام های دیگر :Hydrogen nitride ، Trihydrogen nitride. فرمول شیمیایی : NH3. مشخصات :یکی از مهمترین ترکیب هیدروژنه ازت بوده ، در طبیعت از تجزیه مواد آلی ازت دار حاصل میگردد.
آمونیاک چیست:
این ماده ، گازیست بیرنگ با مزه فوقالعاده تند و زننده که اشکآور و خفهکننده نیز میباشد. گاز آمونیاک از هوا سبکتر بوده ، بهسهولت به مایع تبدیل میشود.
آمونیاک در آب بسیار محلول است و در منهای 77/7 درجه سانتیگراد منجمد و در منهای 34/33 درجه سانتیگراد به جوش میآید.
وزن مخصوص محلول اشباع آمونیاک 0,88 گرم بر سانتیمتر مکعب است. گاز آمونیاک قابل افروزش و حدود اشتعالش 16-25 درصد حجمی گاز آمونیاک در هواست.
حضور مواد نفتی و دیگر مواد افروختنی خطر آتش گیری را افزایش می دهد. مجاورت و تماس آمونیاک با نقره و جیوه تولید فورمینات نقره و جیوه می کند که موادی شدیدا قابل انفجار هستند. گاز آمونیاک در اثر گرمای از 400 درجه به بالا تجزیه شده و تولید هیدروژن می کند. آمونیاک سبب تحریکات دستگاه تنفسی، پوست و چشم شده و با آسیب رساندن به شش ها در اثر مواجهه با حجم زیاد این گاز می تواند سبب مرگ شود. تاریخچه :
رومی های باستان آمونیوم کلراید را به عنوان پول و سپرده استفاده میکردند. آنها سنگ آمونیوم را از مکانی به نام پرستشگاه ژوپیتر یا همان لیبی جدید جمع آوری می کردند. اما آمونیاک به شکل نمک آمونیاک نخستین بار توسط شیمیدان جابر ابن حیان در قرن هشتم شناخته شد. کاربرد:
در فرایند تولید کودهای شیمیایی ازت دار کشاورزی و اسید نیتریک و سایر ترکیبات نیتروژنه و در ساخت مواد منفجره و در تکنولوژی حفاری و استخراج و انتقال گاز کاربرد دارد. بیشترین استفاده از آمونیاک در تهیه کودهای شیمیایی بوده که بیش از نیمی از تولید جهانی آمونیاک را شامل می شودو باقیمانده در سایر بخش های صنعتی و تهیه مواد دیگر به کار گرفته می شود.
از جمله دیگر کاربردها :
در کارخانجات یخ سازی ، در ساخت کودهایی از قبیل نیترات ، سولفات و فسفات آمونیوم ، تهیه اسید نیتریک ، تهیه اوره ، هیدروکسیل آمین ، دارو و مواد منفجره بکار میرود. آمونیاک تجارتی :
آمونیاک در صنعت به روش هابر تهیه می شود که در آن 1 قسمت نیتروژن را با سه قسمت نیتروژن در محفظه ای تحت فشار و دمای بالا و در حضور آهن به عنوان کاتالیزور ترکیب می شود جالب است بدانید در جنگ جهانی دوم آلمان برای تهیه مواد منفجره خود از معادن شوره در شیلی استفاده می کرد ولی با محاصره توسط متفقین از این معادن بی نصیب ماند و در آستانه تسلیم قرار گرفت ولی هابر با روش خود و تولید آمونیاک و تبدیل آن به اسید نیتریک و تهیه مواد منفجره چند سالی آتش جنگ را افروخته نگاه داشته است. طریقه تولید آمونیاک :
عناصر تشکیل دهنده آمونیاک نیتروژن(ازت) و هیدروژن می باشند که از واکنش و ترکیب این دو گاز آمونیاک تولید می شود.
نیتروژن مورد نیاز را از هوا و هیدروژن مورد نیاز را از آب به دست می آورند و بعد از انجام مراحلی همچون خشک و فشرده کردن آن را تا دمای 540 درجه سانتی گراد حرارت می دهند و سپس از روی مخلوطی از نمک های مختلف می گذرانند که در این مرحله است که آمونیاک تولید می شود.
1-تقطیر زغال سنگ:
از آب های آمونیاکی زغال سنگ، می توان آمونیاک و سپس سولفات آمونیاک را تولید کرد.
به عبارتی می توان تقطیر زغال سنگ را روشی برای استفاده از گازهای سوختنی و یا کک در صنایع فلزسازی نام نهاد.
هنگامی که عملیات تقطیر آب را انجام می دهیم ، مقداری از نیتروژن موجود در زغال سنگ (زغال سنگ ، دارای 1 تا 1,5 درصد نیتروژن آلی است)به صورت آزاد و مابقی آن به حالت آمونیاک و ترکیبات آمونیاکی فرار و غیر فرار از دستگاه های تقطیر خارج می شود.
2-سنتز مستقیم
3-سینامالدهید و سیانوزها
خطرات بهداشتی :
سبب تحریکات سیستم تنفسی ، پوست و چشم شده و با آسیب رساندن به ریهها در اثر مواجهه با حجم زیاد این گاز میتواند سبب مرگ شود. در صورت تماس با آمونیاک مایع ، سوختگی شدید در محل تماس ایجاد میگردد. آستانه مجاز مواجهه با آن 50 ppm است و جهت کمکهای اولیه ، قسمتهای آلوده سطح بدن را با آب و صابون شسته و چشمها را نیز با آب فراوانی شستشو داد و به پزشک مراجعه نمود. طریقه اطفاء حریق :
در صورتیکه سیلندر گاز آمونیاک مشتعل شد، نباید شعله آن را خاموش نمود، مگر اینکه قبلاً بتوان جریان گاز را قطع کرد. در حین عملیات اطفاء ، باید سیلندرهای حاوی گاز آمونیاک را با آب خنک نمود. از پودر شیمیایی خشک یا گاز کربنیک یا آب بهصورت اسپری جهت اطفاء میتوان استفاده نمود. به هنگام عملیات باید از لباس کاملاً ایمن و سیستم حفاظتی دستگاه تنفس استفاده کرد. طریقه نگهداری و حمل ونقل :
آمونیاک باید در سیلندرهای استیل نگهداری و توسط تانکرهای مخصوص آن حمل گردد. باید سعی نمود از رسیدن تنشهای فیزیکی و حرارت زیاد به ظروف محتوی آمونیاک جلوگیری شود. انبار و محل نگهداری آن باید مقاوم در برابر حریق بوده و دارای سیستم اعلام و اطفاء اتوماتیک باشد. آمونیاک باید جدا از موادی چون گازهای اکسید کننده ، کلر ، برم ، ید و اسیدها نگهداری شود. کودهای ازت :
ازت به صورتهای نیترات ،یون آمونیم و اوره قابل جذب گیاه است. فرم اصلی ازت در خاک بوده و فرمهای ، و پس از مدتی کم و بیش کوتاه بصورت در می آیند. تبدیل این فرمها به موجب آزاد شدن گشته و PH خاک را نقصان می دهد. ازت موجود در کودها را بصورت درصد ازت خالص ذکر می نمایند. نیترات آمونیم ۳۳ درصد ازت داشته و هر دو فرم ازت آن قابل جذب گیاه می باشند. چون دارای بار منفی است جذب کلوئیدهای خاک نشده و در معرض شستشو از خاک است. اما چون دارای بار مثبت است جذب کلوئیدهای خاک می گردد و بتدریج بصورت در می آید. اوره رایج ترین کود ازت در ایران است. اوره از ترکیبات آلی بشمار رفته و به همین فرم قابل جذب گیاه می باشد. از محلول اوره در محلول پاشی برگ گیاهان نیز استفاده میشود. اوره نیترات آمونیم را می توان قبل از کاشت محصول و یا بصورت سرک و بعد از آن که گیاه مقداری رشد نمود به خاک داد. سولفات آمونیم علاوه بر ازت دارای ۲۴ درصد گوگرد است. هیدرات آمونیم را که از حل شدن آمونیاک در آب بدست می آید قبل از کاشت بوسیله سرنگهای مخصوص در زیر لایه ای از خاک قرار می دهند.
آمونیاک مایع دارای درصد زیادی ازت است. آمونیاک مایع را در بشکه های تحت فشار حمل نموده و توسط سرنگهای مخصوصی در خاک تزریق می کنند. محلول آمونیاک و بخصوص آمونیاک مایع را می بایستی در خاک مرطوب تزریق نمود تا در محلول خاک حل شده و در خاک به خوبی توزیع گردد. همچنین تراکم خاک مرطوب امکان پذیر بوده و نتیجتاً از فرار آمونیاک جلوگیری شود. کودهای اوره، هیدرات آمونیم و آمونیاک مایع برای خاکهای دارای pH بیشتر از ۸ مناسب نیستند. در این گونه خاکها ازت این کودها بصورت گاز آمونیاک در آمده و از خاک خارج می گردد.
نیترات کلسیم و نیترات پتاسیم درصد ازت کمی داشته وکمتر بعنوان منبع کود ازت در خاک مصرف می شوند. این کودها غالباً در محلولهای غذائی بعنوان منابع کلسیم یا پتاسیم مورد استفاده قرار می گیرند.
جهت اطلاع از قیمت خرید و فروش کلیه مواد شیمیایی پودری، اسیدی، حلال ها، مواد آبکاری و پرداختکاری، شوینده ها و رسوب زداها، تجهیزات ایمنی و مواد شیمیایی و آزمایشگاهی با دفتر فروش تماس بگیرید.