لرزه گیرها جزء اتصالاتی هستند که در سیستم ها به منظور کنترل و کاهش لرزش و سر و
صدای ناشی از حرکت سیال و همچنین تجهیزات دوار مورد استفاده قرار میگیرند. این لرزش و
تنش ها گاهی به قدری زیاد است که جبران خسارت ها امکانپذیر نبوده و گاهی به تخریب
سیستم لوله کشی منجر می شود. همین امر ضرورت استفاده از لرزه گیر را در صنعت دوچندان
نموده است. لرزه گیر ها با توجه خصوصیاتی مانند میزان تحمل فشار و دما و شرایطی که
مورد استفاده قرار میگیرند کاربرد داشته و دارای انواع مختلفی هستند. از پرکاربردترین لرزه
گیرهای موجود در بازار میتوان به لرزه گیر های لاستیکی، آکاردئونی، خرطومی و فلزی اشاره
کرد.
انواع لرزه گیر صنعتی
در یک دسته بندی کلی لرزه گیرهای موجود در بازار به دو دسته فلزی و غیر فلزی تقسیم می شوند. که در این میان نوع فلزی آن ها لاستیکی و نوع غیر فلزی آکاردئونی می باشد. لرزه گیر لاستیکی قابل استفاده در محیطهای بسیار خورنده می باشد، همین امر باعث شده تا نسبت به لرزه گیرهای آکاردئونی، کارکرد بهتری در این محیط ها داشته باشد، اما باید توجه داشت که لرزه گیرهای لاستیکی در فشار و دمای محدودتری نسبت به لرزه گیرهای آکادئونی قابل استفاده می باشد. از دیگر کاربردهای لرزه گیرهای لاستیکی میتوان به جلوگیری از هدایت الکتریکی اشاره کرد.
فشار کاری لرزه گیرهای ارتعاشات صنعتی ۱۰ و ۱۶ bar می باشد، همچنین این لرزه گیرها (بر اساس نوع کاربرد) در دمای ۶۰ و ۹۰ درجه سانتیگراد کار می کنند. لرزه گیرهای لاستیکی شرکت ارتعاشات صنعتی ایران، از نوع لرزه گیرهای مهاردار با بدنه چدنی هستند که کاربرد زیادی صنایع مختلف دارند.
لرزه گیر های لاستیکی
مهم ترین کاربردی که از لرزه گیر های لاستیکی می شود، جهت حذف و یا کاهش شوک های ناگهانی داخلی در خطوط لوله بوده و همچنین جهت جذب ارتعاشات و کاهش سر و صداهای خطوط لوله نیز مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین از لرضد ارتعاشات لاستیکی می توان به منظور جذب ارتعاشات دمایی (انبساط و انقباض در خط لوله) بهره برد.
از لرزه گیر های لاستیکی اغلب موارد در صنایع مربوط به تهویه هوا، فرایندهای برودتی و حرارتی، خطوط لوله، طراحی های صنعت آب و فاضلاب، نیروگاه های برق و … استفاده می شود.
لرزه گیر های آکاردئونی
اتصالات آکاردئونی نیز می توانند به مانند لرزه گیر در سیستم های فرایندی مورد استفاده قرار بگیرد. این اتصالات بسته به نوع طراحی می تواند موجب کاهش ارتعاشات زاویه ای، محوری و همچنین جانبی در خطوط لوله شود. از جمله مزیت های ضد ارتعاشات آکاردئونی مقاومت بالا در برابر دماها و فشارهای بالاست.
در طراحی اتصالات آکاردئونی می توان از پره ها و طراحی های متفاوتی بهره برد. برای نصب این اتصالات نیز اغلب از فلنج و پیچ و مهره استفاده می شود. مهم ترین جزء در طراحی ضد ارتعاشات آکاردئونی، بلوز آن است. جنس بلوز، میزان انعطاف آن، ضخامت، شکل بلوز و تعداد پره های آن قابل تغییر بوده و روی کارایی این قطعه تأثیر می گذارد.
از انواع اتصالات آکاردئونی می توان به اتصالات منفرد، دو تایی، گاردانی، لولایی، نوسانی و … اشاره کرد.
موارد استفاده از لرزه گیر صنعتی
پالایشگاه های نفت و گاز
صنایع پتروشیمی
صنایع فولاد
صنایع سیمان
مبدلهای حرارتی
صنایع چوب و کاغذ
سایزبندی لرزه گیرها
لرزه گیرها معمولاً در سایزها ۱/۲۵ تا ۱۰ اینچ تولید میشوند و لرزه گیرهای با سایز بالاتر از ۱۰ اینچ با ساختار فلزی داخلی موجود هستند.
مهمترین کاربرد لرزه گیرها
طبق تجربه میتوان گفت، بیشترین کاربرد لرزه گیر ها مربوط به مراحل مکش (Suction) و تخلیه ناگهانی (Discharge) پمپ ها می شود که علاوه بر جذب لرزش های موجود، ضربات قوچ و شوک های به وجود آمده بر روی خط لوله را حذف می کنند. به عنوان مثال چنانچه در منطقه ای به دلیل افزایش و کاهش دما شاهد انقباض و انبساط باشیم، بدون وجود لرزه گیر فشار زیادی را بر خط لوله منتقل می کند و می تواند باعث خرابی ها فیزیکی شدیدی شود.
دسته بندی لرزه گیرها به لحاظ دما و فشار
رنگ قرمز – متناسب برای دمای ۹۰ درجه سانتی گراد و فشار ۱۰ بار می باشد .
رنگ زرد – متناسب برای دمای ۶۰ درجه سانتی گراد و فشار ۱۰ بار می باشد .
رنگ آبی – متناسب برای دمای ۶۰ درجه سانتی گراد و فشار ۱۶ بار می باشد .
رنگ آبی – قرمز متناسب برای دمای ۹۰ درجه سانتی گراد و فشار ۱۶ بار می باشد.
چرا استفاده از لرزه گیر ضروری است؟
پیشرفت علم و تکنولوژی در تجهیزات صنعتی، زندگی امن توام با آرامش را برای انسانها به ارمغان آورده است. در خطوط لوله کشی به دلیل اتصالاتی که در بین خطوط لوله وجود دارد و همچنین وجود تجهیزاتی مانند پمپ و کمپرسور و فن و…. حرکات داخلی بین خطوط بطور ناخواسته ایجاد می کند.
این حرکات داخلی همان لرزش های ریز و درشت هستند. لرزش های حاصل از این حرکات داخلی باعث بوجود آمدن سروصدای غیرقابل تحمل وآزاردهنده در صنایع مختلف از جمله موتورخانه های بزرگ و تاسیسات ساختمانی می شود.
علاوه بر ایجاد صداهای نابهنجار این حرکات و لرزش ها ممکن است باعث ساییده شدن قطعات اتصالی شود. این ساییده شدن در اثر اصطکاک های متعدد بوجود می آید و دلیلی برای کاسته شدن عمر مفید قطعات اتصالی خواهد شد.
این عوامل از مهم ترین و ضروری ترین دلایلی است که باید در ساختار و طراحی خطوط لوله کشی از قطعات لرزه گیر یا ضد ارتعاشات مربوط به هر صنعتی استفاده کرد. همچنین نصب لرزه گیر در صنایع مختلف نیروهای وارده در اثر انقباض و انبساط لوله ها را کاهش می دهد.
نظرات کاربران در مورد محصول نمایندگی فروش لرزه گیر صنعتی
ارسال درخواست برای فروشنده نمایندگی فروش لرزه گیر صنعتی