اولین ایستگاه آتش نشانی ایران در کدام شهر ساخته و تاسیس شد؟
نخستین شهر کشور که به تجهیزات و سازمان آتشنشانی مجهز شد، شهر تبریز بود. در حدود یکصد و پنجاه سال پیش، روس ها در این شهر نخستین سازمان آتش نشانی ایران را تاسیس نمودند که برج آتشنشانی تبریز از یادگارهای آن دوران است .
دومین و سومین واحدهای آتش نشانی رسمی در جنوب کشور و در شهرهای مسجد سلیمان و آبادان برای حفظ تاسیسات ایجاد شده در پالایشگاه آن شهرها تاسیس شد .
سپس با توجه به ایجاد زیر ساخت های اقتصادی در اقصی نقاط کشور، ایجاد واحدهای اطفائی در مناطق مختلف کشور آغاز گردید که میتوان به احداث واحدهای آتش نشانی (اطفائیه) در بلدیه آن روز نام برد که در قطب های اقتصادی و صنعتی کشور ایجاد شده و به طور مثال احداث پایگاههایی در تهران 1303، قزوین 1303، اهواز 1304، بندر انزلی 1305، شهر رشت 1305، مشهد مقدس 1312، شهر زنجان 1327، شهر اصفهان 1328 و شهر شیراز 1329 نام برد .
در تهران نیز اولینبار،یک ژنرال روس در محل سهراه امینحضور، اقدام به تاسیس اولین ایستگاه آتشنشانی نمود و بعدها با گسترش همین واحد و انتقال آن به چهارراه حسنآباد، واحد اطفائیه بلدیه تاسیس گردید .
به تدریج با افزایش نیازهای شهر تهران این واحد به دو ایستگاه تهران و شمیرانات توسعه پیدا کرد. در سال 1326 این ایستگاهها به پنج ایستگاه افزایشیافت و امروزه تعداد ایستگاههای حریق تهران در حال رسیدن به 125 مورد است .
دو سئوال اساسی در این زمینه مطرح می باشد که عبارتند از :
1- چه انگیزه اییا عاملی موجب تشکیل و توسعه سازمان آتش نشانی شده است .
2- چرا کشورهای صنعتی پیشرفته توجه بیشتری به تشکیلات آتش نشانی داشته و همواره در صدد تکمیل همه جانبه این موسسه خدماتی بر آمده اند . در واقع سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی با حفاظت و صیانت از سرمایه های ملی در برابر آتش سوزی و حوادث می تواند نقش مهمی را در توسعه اقتصادی کشور داشته باشد . بطور کلی قبل از آنکه بشر به آتش دسترسی پیدا کرده و از آن استفاده کند آثار و خطرات و آن را مشاهده کرد بعنوان مثال زمانی که در اثر اصابت صاعقه جنگل دچار آتش سوزی می شد ، بشر اولیه مشاهده کرد که در نتیجه آتش نور و حرارت تولید می شود از طریق مرگ حیوانات مختلف که در محاصره آتش قرار گرفتند و حوادث دیگر مواردی بود که خطرات آتش از بدو پیدایش آن ثابت کرد ، بطور دقیق مشخص نیست که انسان از چه تاریخی به آتش دست یافت . یکی از قدیمی ترین نشانه ها در این خصوص در سال 1919 در غار شوکتین بدست آمده ، استخوانهای سوخته که در این غار واقع در نزدیکی چین بدست آمد ثابت می کند انسان چگونگی استفاده از آتش را می دانسته است نشانه های دیگر نیز مانند غار کشف شده در دوردونی فرانسه که بقایای کوره ها و اجاقهای این غار نشان می دهد که هزاران سال قبل آتش مورد استفاده قرار می گرفت .
به هر ترتیب انسان به آتش دست یافت و از آن استفاده کرد و علاوه بر رفاه و آسایش حاصل از استفاده آن مانند نجات از تاریکی و سرما ، پخت و پز ، دور ساختن حیوانات وحشی و غیره به پیشرفت مهمی نظیر ، ابزار سازی ، سفالگری وذوب فلزات نیز نائل شد .
شهرهایی چون لندن ، توکیو ، نیویورک ، شیکاگو ، بالتیمور ، هامبورگ ، سانفرانسیسکو هنوز خاطره حریقهای و حشت آور خود را از یاد نبرده اند . حریقهایی که هر یک از این شهرها را در معرض انهدام و نابودی کامل قرار داد و هنوز پس از گذشت سالها به عنوان یک فاجعه بزرگ از آن یاد می شود .
پس از آتش سوزی لندن ، زندانهای انگلیس مدتها مملو از بدهکارانی بود که تمام دارائی خود را در این حریق از دست داده ورشکست شده بودند و شاید تنها راه حلی که به نظر میرسید ابداع بیمه آتش سوزی بود . بدین ترتیب خسارت ناشی از حریقهای احتمالی بین گروه کثیری تقسیم شده و در نتیجه از ورشکست شدن افراد جلوگیری می شد . اقدام به تاسیس بیمه آتش سوزی به مفهوم امروزی برای نخستین بار در 3 دسامبر 1591 در شهر هامبورگ آلمان صورت گرفت این موسسه صندوق آتش سوزی هامبورگ نام داشت .
در انگلستان بعد از حریق بزرگ لندن ، شرکتهای بیمه بشکلهای مختلف درخصوص پیشگیری و اطفاء حریق شروع به فعالیت کردند . حریقهای بعدی شرکتهای بیمه را در معرض خطر قرار داد . بهمین دلیل در سال 1833 در لندن از ادغام واحدهای آتش نشانی چند شرکت بیمه سازمان واحدی بنام بنگاه ماشینهای آتش نشانی اندن تاسیس شد . این موسسه 80 نفر آتش نشان تمام وقت در ختیار داشت که در 13 ایستگاه آتش نشانی خدمت می کردند و در همین سالها نخستین تلمبه های بخار آتش نشانی اختراع شد
تاریخچه آتش نشانی
تاریخچه آتش نشانی در جهان و ایران
گرمایش برودت پارس بلاگ 28 فروردین 1398
تاریخچه آتش نشانی در جهان و ایران ، شهر تبریز اولین شهر کشور بود که به تجهیزات و سازمان آتشنشانی مجهز شد. حدوداً 150 سال پیش روسها در این شهر اولین سازمان آتش نشانی ایران را تاسیس کردند و اولین ایستگاه آتش نشانی در تهران در سال 1303 شمسی توسط یک ژنرال روسی به نام حسنی تأسیس شد. امروزه در تمامی کشورهای بزرگ جهان تجهیزات ایمنی و آتش نشانی برای مقابله با آتش و آتش سوزی وجود دارد
.
تاریخچه آتش نشانی در جهان
پس از آتش سوزی سال 1666 میلادی در نانوایی سلطنتی انگلستان و کمبود سرمایه و دارایی تعداد زیادی از افراد و بدهکاران بدلیل بدهی راهی زندان شدند. بزرگان جهت جلوگیری از چنین حوادث و خسارتهای ناشی از آن به فکر راه چاره شدند و بیمه آتش سوزی تنها راه چاره ای بود که به آن رسیدند. بیمه آتش سوزی بعد از بیمه باربری جزء قدیمی ترین بیمه ها محسوب میشد. سابقه آغازین این بیمه به قرن 8 در کشور بلژیک میرسد. در قرن 11 در اروپا اتحادیه ای شکل گرفت که جبران قسمتی از خسارتهای آتش سوزی را برعهده داشت، این اتحادیه به نام گیلدها نامگذاری شد.
تأسیس آتش سوزی برای نخستین بار در سوم دسامبر 1591 در شهر هامبورگ اتفاق افتاد و موسسه صندوق آتش سوزی نامیده شد. یکسال پس از آتش سوزی بزرگ لندن یعنی در سال 1667 میلادی تأسیس موسسه های بیمه و موسسات دیگر افزایشیافت. بطور کلی در انگلستان بین سالهای 1667 تا پایان قرن 17، چهار موسسه بزرگ بیمه تأسیس شد.
تأسیس واحد آتش نشانی توسط بیمه:
گاهی افراد با ایجاد آتش سوزی های عمدی، شرکتهای بیمه را فریب میدادند و با گرفتن مبالغی تحت عنوان خسارات، از آنها سوء استفاده میکردند. دلیل ورشکستگی بیمه های اولیه نیز همین امر بود و سبب شد:
1- تعدادی از شرکت های بیمه با یکدیگر هماهنگ شوند و اتحادیه های آتش سوزی را تشکیل دهند.
2- قدم هایی جهت تشکیل واحدهای آتش نشانی توسط شرکت های بیمه برداشته شود.
یکی از پیشگامان تأسیس واحد آتش نشانی توسط شرکتهای بیمه، صندوق آتش سوزی شهر هامبورگ محسوب می شود. که در سال 1728 اداره تأسیسات آتشنشانی به این شرکت بیمه ملحق شد.
بعد از حریق بزرگ شهر لندن در انگلیس و حریق هایی که خطر ورشکستگی شرکتهای بیمه را بدنبال داشت، شرکتهای بیمه به روش های گوناگون از جمله: طراحی و ساخت تجهیزات آتش نشانی ، استخدام افراد آتش نشان و تحقیق در خصوص عوامل موثر بر ایجاد حریق برای جلوگیری و اطفاء حریق شروع به فعالیت کردند.
در این سالها هر کدام از شرکت های بیمه برای واحد آتش نشانی خود از یک علامت فلزی مخصوص که نشان دهنده ی آتش بود استفاده میکردند. بیمه گذار این علامت را بر روی ساختمان بیمه شده نصب میکرد، در هنگام آتش سوزی فقط آن واحد آتش نشانی وارد عمل میشد و شروع به اطفاء حریق میکرد که علامت مذکور بر روی ساختمان مربوط به آن شرکت بیمه بود. بنابراین این روش به هیچ وجه کارایی نداشت و معقول نبود. همچنین گاهی آتش سوزی با گسترش و وسعت یافتن منافع تمامی شرکت ها را به خطر می انداخت. از این رو شرکت های بیمه با یکدیگر متحد شده و یک سازمان واحد آتش نشانی توسط بیمه تشکیل شد
.
تاریخچه آتش نشانی در ایران
شهر تبریز اولین شهر کشور بود که به تجهیزات و سازمان آتش نشانی مجهز شد. حدوداً 150 سال پیش روسها در این شهر اولین سازمان آتش نشانی ایران را تاسیس کردند و اولین ایستگاه آتش نشانی در تهران در سال 1303 شمسی توسط یک ژنرال روسی به نام حسنی تأسیس شد.
با توجه به ضرورت حفظ چاههای نفت مسجد سلیمان و پالایشگاه آبادان، دومین و سومین واحد آتشنشانی کشور توسط انگلستان در خوزستان تاسیس شد.
سازمان های آتش نشانی زیر مجموعه شهرداری ها به شمار میرود. زیرا فلسفه وجودی آتش نشانی کشور توسط بندهای14 و 20 ماده 55 قانون شهرداری تعریف شده است.
تاریخچه آتش نشانی در ایران
آتش سوزی و حریق در ایران باستان و قدیم:
تاریخ ثابت کرده آتش سوزی باعث نابودی تعدادی از شهرها شده است که در زیر به نمونه ای از این آتش سوزی ها اشاره می شود.
1- آتش سوزی شهری در 67 کیلومتری جنوب زابل در استان سیستان و بلوچستان که به شهر سوخته معروف است. با توجه به اثرات سوختگی شدید همه اجزاء ساختمان ها و پیدایش اسکلت انسانی این شهر، نشان آن است که این آتش بطور ناگهانی رخ داده و وحشتناک بوده است.
2- شهر شوش که در حدود سه هزار سال قبل از میلاد توسط پادشاه آشور به آتش کشیده شد.
3- تخت جمشید که توسط اسکندر مقدونی به آتش کشیده شد و یکی از معروف ترین حریق های تاریخ باستان کشور است.
4- آتش سوزی های خانمان سوز ساری
تأسیس شعبه اطفائیه
اداره احتسابیه در زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار وجود داشت که کار نظمیه، بلدیه و عدلیه (شهربانی، شهرداری و دادگستری) را انجام میداد. در هنگام وقوع حریق پلیس های این اداره در مبارزه با آتش و اطفای حریق دخالت میکردند. با شروع سلطنت پهلوی اول و توسعه شهرها و افزایش آتش سوزی ها، پی اداره آتش نشانی جهت مقابله با آتش سوزی ها ریخته شد و به عنوان شعبه اطفائیه نامگذاری شد.
شرح وظایف آتش نشانان:
•اطفای حریق
•آوار برداری
•امداد و نجات تصادفات جاده ای
•نجات افراد محبوس شده در آسانسور و نجات محبوسین در خانه و ...
•امداد و نجات در ارتفاعات و کوهستانها
•امداد و نجات در چاه
•آموزش ایمنی همگانی
•بررسی علل وقوع حریق و حوادث
•گواهی ایمنی جهت صدور مجوز پایان کار ساختمان
•و ....
نتیجه گیری:
با توجه به مطالبی که در این مقاله بیان شد، در طول تاریخ سازمان آتش نشانی در حال توسعه بوده و سیر صعودی داشته است، ولی امکانات سازمان آتش نشانی برای ساختمان های 11 طبقه می باشد که باید این امکانات افزایشیابد و در برنامه ریزی شهری به نوسازی خودروها و تجهیزات آتش نشانی توجه ویژه ای شود. همچنین وجود هلی کوپتر در مراکز سازمان آتش نشانی،یکی از موارد ضروری برای حوادث حریق در ساختمان های بلند است. مواردی که میتواند در افزایش سازمان های آتش نشانی تأثیرگذار باشد شامل: جذب نیروهای جوان و تحصیل کرده ، لحاظ کردن بودجه جداگانه در تشکیلات دولت ، تکمیل تخصصهای مورد نیاز آتش نشانی ها و ... می شود.
خوانندگان عزیز شرکت گرمایش برودت پارس در زمینه مشاوره آتش نشانی ، اخذ تاییدیه آتش نشانی ، طراحی، نظارت و اجرای کلیه سیستم های اعلام و اطفاء حریق ، تهویه و تخلیه دود پارکینگ با جت فن و اگزاست فن و تعهد تعمیر و نگهداری و فروش کلیه تجهیزات آتش نشانی مانند پمپ و بوستر پمپ های آتش نشانی ، اسپرینکلر ، جعبه آتش نشانی ، انواع کپسول های آتش نشانی ، دتکتورهای سیستم اعلام حریق و ... فعالیت می نماید. در صورت تمایل به همکاری با ما در تماس باشید.
صدور پروانه و پایان کار ساختمانی منوط به اخذ «گواهینامه فنی طبقه بندی واکنش در برابر آتش» :
⚫️ معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، صدور پروانه و پایان کار ساختمانی برای تمامی انواع مصالح نمای قابل اشتعال در پروژه های ساختمانی را منوط به استفاده از مصالح دارای استاندارد معتبر و اخذ «گواهینامه فنی طبقه بندی واکنش در برابر آتش» از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اعلام نمود.
⚫️ خاطرنشان می شود، این ابلاغ در راستای اجرای ماده 33 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و در جهت جلوگیری از بروز اتفاقات مشابه آنش سوزی های اخیر تعدادی از ساختمان ها در سطح کشور به دلیل استفاده از نمای قابل اشتعال و عیر استاندارد و فاقد تأییدیه و یا گواهینامه فنی از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی صورت گرفته است.💥💥
مهلت شهرداری ها برای صدور عدم خلاف و پایانکار :
⚫️ شهرداریها موظفند حداکثر ظرف مدت دو روز پس از درخواست مالک یا مالکین جهت صدور گواهی عدم خلاف وانطباق ساختمان احداث شده با ضوابط فنی وشهرسازی حاکم برملک نسبت به صدور گواهی عدم خلاف اقدام و در غیر این صورت لازم است علت عدم صدور گواهی عدم خلاف کتبا”به ذی نفع اعلام گردد.
⚫️ شهرداریها موظفند حداکثر ظرف مدت دو روز پس از درخواست مالک یا مالکین جهت صدور گواهی پایان ساختمان اقدام و در غیر اینصورت لازم است علت عدم صدور گواهی ساختمان، به ذی نفع اعلام شود.💥💥
مدت اعتبار گواهی عدم خلاف و پایان ساختمان :
⚫️ اعتبار گواهی عدم خلاف 6 ماه از تاریخ صدور تعیین گردیده است . بدیهی است خریداران ساختمان ها علی القاعده باید متن گواهی پایان ساختمان و عدم خلاف را با وضعیت ملک تطبیق نموده و در صورت وجود مغایرت , اصلاح آن را از فروشندگان درخواست نمایند
موارد کنترل شونده بهنگام عدم خلاف، و یا پایانکار توسط مامور بازدید کنترل (بخش پنجم)
⚫️ کنترل ارتفاع حداقل مجاز دیوار جان پناه بام
⚫️ کنترل شیب بندی پشت بام و کف شوی پشت بام
⚫️ کنترل ونت ها و هواکشها
⚫️ ارتفاع و تنها از روی دیوار جان پناه رعایت شده باشد
⚫️ فاصله ونت ها تا کولر رعایت شده باشد
⚫️ کلاهک H نصب شده باشد
⚫️ کنترل ابعاد ساختمان از روی پشت بام
⚫️ کنترل درز انقطاع از روی بام
⚫️ کنترل موتورخانه به لحاظ نصب کلیه سیستم های مورد نیاز و عایق بندی
⚫️ کنترل نصب سیستم گرمایی و سرمایی در واحدها اعم از نصب رادیوتورها و دریچه های کولر
⚫️ کنترل تاسیسات برقی ساختمان در مرحله بهره برداری
⚫️ کنترل رعایت ضوابط آتش نشانی
⚫️ کنترل دودکشها
و همچنین از محصولات و خدمات ارائه شده در این مجموعه می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
دفتر ثبت اخذ تاییدیه اتش نشانی
نمایندگی های رسمی دفتر ثبت اخذ تاییدیه اتش نشانی
ثبت اخذ تاییدیه اتش نشانی
اخذ تاییدیه اتش نشانی
تاییدیه اتش نشانی
لطفا پیش از اقدام به خرید و یا انعقاد قرارداد تامین محصولات و خدمات با مشاوران مجرب ما تبادل نظر نمایید تا ضمن آگاهی از توانمندی های این مجموعه و اطلاع از نوع خدمات و کیفیت آنها ، از لیست قیمت های رقابتی ما نیز مطلع شوید .