پاره ای ازمشکلات رایج در یخچال های صنعتی در ذیل آمده است که با عیب یابی درست قادر به ارائه بهترین راهکار خواهید بود.
یخچال صنعتی در فروشگاه ها ، رستوران ها و سوپرمارکت ها و هتل ها جهت نگهداری و ذخیره مواد فاسد شدنی و گوشت و... مورد استفاده قرار می گیرد و دمای آن در بازه 7+ الی 30- درجه سانتیگراد می باشد.
موتور یخچال صنعتی بطور یکسره کار میکند ولی اصلا سرما ندارد: دلایل این امر احتمالا مربوط به نبودن گاز در یخچال و یا نبودن فشار کافی کمپرسور جهت ایجاد فشار لازم جهت تراکم گاز می باشد.
زمان کار کمپرسور یخچال صنعتی خیلی زیاد است وسرما نیز کم می باشد: دراین مورد احتمال بروز مشکل در قسمت های زیر وجود دارد؛
-کمپرسور فشار لازم را تولید نمی کند.
-گاز یخچال کاهش یافته یا تمام شده است.
-کندانسور کثیف شده و جریان هوا روی آن به درستی انجام نمی شود ، کندانسوریا فن آن خراب بوده و یا پروانه شل شده است.
-لاستیک های اطراف درب یخچال خراب شده اند.
چکه کردن قطرات آب روی مواد غذایی مدتی بعد از خاموش شدن یخچال صنعتی : در این مورد باید ترموستات را بدرستی تنظیم کرد و اگر درجه آن بدرستی تنظیم شده به احتمال زیاد ترموستات خراب شده است.
یخچال کار نمی کند و ازموتورصدایی شبیه چک چک شنیده می شود: در این مورد خازن یا موتور یا رله و اورلود خراب است.
یخچال سرمای مناسب داشته وموتور کار می کند ولی ازآن صداهای غیرعادی به گوش می رسد: اطرف پروانه یک مشکل یا مانع وجود دارد، پروانه فن کندانسوریا پیچ های فن شل شده است یا پیچ های کمپرسور یا لاستیکهای لرزه گیرشل شده اند.
بدنه یخچال برق می دهد: موتور خراب شده یا سیم های رابط با بدنه اتصالی دارند.
سرما در یخچال کم بوده در عین حال موتور کار می کند ولی فن کندانسور کار نمی کند: موتور فن کندانسور خراب شده یا پروانه فن شل شده یا گیر کرده است.
سرما در یخچال بیش از اندازه بوده و باعث منجمد شدن مواد غذایی می شود و موتور نیز یکسره کارمی کند : ترموستات تنظیم نبوده یا خراب است و یا اینکه لوله بالب ترموستات در جای درست خود قرار نگرفته است.
شرح کار یخچال های صنعتی نیز مانند سایر یخچال هاست که باحرکت موتور یا همان کمپرسور گاز خنک موجود در آن با فشار زیاد به قسمت اواپراتور منتقل شده سپس در این قسمت گرمای داخل یخچال را گرفته و دمای آن افزایش پیدا می کند با مکش کمپرسور گاز از اواپراتور خارج شده و به قسمت کندانسور یا همان رادیاتورمنتقل می گردد گاز در این قسمت خنک شده و گرمای خود را از طریق لوله های کندانسورکه پشت یخچال قرار گرفته به بیرون منتقل می کند، بعداز انتقال گرما، گاز دوباره خنک شده و از طریق کمپرسور دوباره در مدار به چرخش در می آید.
قطعات و اجزای سازنده یخچال صنعتی : شامل قسمت های اصلی کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و ترموستات می باشد.
کمپرسور
در یخچال های صنعتی مانند سایر یخچال ها کمپرسورها از بخش های الکتریکی و مکانیکی ساخته شده اند وهردو قسمت داخل پوسته ای از جنس فولاد قرار می گیرند.در داخل این پوسته روغن موتور قرار دارد که خنک کاری و روانکاری دو قسمت الکتریکی و مکانیکی را انجام می دهد.
قسمت الکتریکی بخش مکانیکی را به حرکت درمی آورد. در کمپرسور یخچال صنعتی بخش مکانیکی آن دارای یک سیلندر بوده که پیستون این سیلندر از طریق هسته موتور الکتریکی حرکت می کند و حرکت پیستون که بصورت رفت و برگشتی می باشد باعث ایجاد مکش و دمش می شود.
ترموستات
ترموستات همانطور که از نام آن نیز مشخص است وظیفه آن ثابت نگه داشتن دما می باشد . یعنی تا زمانی که دمای داخل یخچال به دمای تنظیم شده نرسیده است ، جریان برق موتور وصل بوده و کمپرسور یا موتورهمچنان به کار خود ادامه می دهد ولی زمانیکه دمای داخل یخچال به دمای تنظیم شده رسید ترموستات دستور قطع جریان برق را صادر کرده و کمپرسورمتوقف می شود.
کندانسور
کندانسوریا رادیاتورکار خنک کردن ماده مبرد را انجام می دهد. ماده مبرد که در زمان ورود به این قسمت به شکل گازی بوده را با کاهش دما به فاز مایع تبدیل می کند . فرآیند خنک سازی و کاهش دما از طریق لوله هایی که در پشت یخچال با هوا تبادیل دمایی کرده صورت می گیرد یا از طریق فن تعبیه شده در این قسمت کاهش دمای مایع مبرد صورت می گیرد.
اواپراتور
حرکت گاز درون لوله های اواپراتور توسط کمپرسور صورت می گیرد، ماده مبرد در زمان ورود به اواپراتور به حالت مایع سرد بوده دراین قسمت با گرفتن گرمای محیط داخل یخچال و افزایش دمای آن وارد فاز گازی می شود. طی این فرآیند خنک سازی داخل یخچال صورت می گیرد.
یخچال های صنعتی بر اساس سیستم بکارگیری تبریدی به سه دسته تقسیم می شوند:
سیستم های ترموالکتریک:
در این سیستم ها از انرژی الکتریکی به عنوان حامل حرارت به جای ماده مبرد استفاده می شود ، در این حالت دیگر از قطعات مختلف مثل کمپرسور،کندانسور و اواپراتور و ... استفاده نمی شود و همچنین فاقد سیستم لوله کشی و هدایت گاز بوده و تنها جریان الکتریکی است که ایجاد سرما و برودت می کند.
این سیستم به علت نداشتن قطعات مختلف هیچ صدایی موقع کار کردن تولید نمی کند و بصورت یکپارچه کار کرده و نیاز به سرویس و تعمیر نیز ندارند. اصول کاراین سیستم برپایه ترموکوپل ها می باشد به این صورت که با اتصال دوفلز با جنس های مختلف یک مدار بسته تشکیل می گردد . با حرارت دادن محل اتصال دو فلز در مدار، جریان الکتریکی تولید شده؛ اگراز همین مدار جریان الکتریکی مستقیم را عبور دهیم. محل اتصال گرم یا سرد می شود یعنی به دو منظور گرم و سرد کردن می توان از این سیستم استفاده نمود.
سیستمهای تبخیر- تراکمی
دراین سیستم در سیکل خنک سازی از سیال عامل استفاده می شود که در اصل همان ماده خنک کننده بوده که جذب انرژی گرمایی و دفع آن را انجام می دهد. نحوه کار در سیکل به این صورت بوده که سیال عامل بشکل بخار اشباع به بخش کمپرسور وارد می شود، پس از فشرده سازی این سیال فشار و دمای آن افزایش می یابد و به بخش کندانسور وارد می شود و گرما را به محیط انتقال می دهد با کاهش دما در این قسمت سیال به فاز مایع اشباع تبدیل شده که پس از عبور از شیر انبساط فشار و دمای آن کاهش یافته در نتیجه همین سیال عامل بشکل ترکیبی از گاز و مایع به اواپراتورهدایت می شود در این قسمت با جذب گرمای محیط سیال عامل به حالت بخار اشباع درآمده و بعد از برگشت به کمپرسورفرآیند خنک سازی دوباره تکرارمی شود.
سیستمهای جذبی
درسیستم های جذبی مشابه سیستم های تراکمی اصول کار بر مبنای دمای بخارخیلی پایین مبرد است با این تفاوت که در سیستم جذبی تبدیل دوباره مبرد گازی به مایع از طریق حرارت صورت می گیرد به این صورت که به مبرد و ماده جذب کننده حرارت داده می شود طی این عمل مبرد از ماده جذب کننده جدا شده و به حالت گاز تبدیل می شود و درنهایت وارد کندانسور شده و با کاهش دما در این قسمت به مایع تبدیل می شود.
محل قرار گیری یخچال های صنعتی بسیار مهم بوده و باید تا حد امکان یخچال صنعتی نزدیک وسایل گرما زا بخصوص اجاق گاز نباشد تا بتوان کارکرد مطلوبی را از آن انتظار داشت نکته مهم تر از محل قرار گیری یخچال داخل ساختمان ،محل ساخت یخچال و تناسب آن با شرایط آب و هوایی محل مورد استفاده می باشد. مثلا یخچال هایی که درغرب ایران ساخته می شوند برای شرایط دمایی غرب متناسب بوده و نمی توان آنها را در جنوب کشور استفاده کرد.
انواع یخچال های صنعتی
یخچال های صنعتی شامل انواع ایستاده یا عمودی ، خوابیده ، هایپر مارکتی و کابینتی هستند که با توجه به کاربرد و موارد استفاده از آن ها به شکل های مختلفی ساخته می شوند.
بطورمثال یخچال های ایستاده ازنظرجنس درب به دو نوع در شیشه و درفولادی تقسیم می شوند. که از نوع در شیشه ای این یخچال ها در قنادی ها و شیرینی فروشی ها استفاده می شود و نوع درهای فولادی عمر بیشتری داشته و نسبت به ضربه مقاومت بالایی دارند