پیشامد هرگونه حالت غیرعادی در کارکرد یخچال مانند اتومات نکردن ،روشن نشدن ، صداهای غیر طبیعی حین کار، منجمد نکردن فریزر،سرد نبودن قسمت یخچال، برق دار بودن بدنه و ... نشان از اختلال در یکی از قسمت های یخچال بوده که در اسرع وقت نسبت به برطرف کردن آن اقدام گردد.
بررسی برخی از مشکلات پیش آمده در یخچال و علل آنها:
روشن نشدن یخچال : اتصال برق یا دو شاخه یا سیم رابط دچار مشکل شده است.
برفک زدن یخچال : مسلما آنچه که همه ما می دانیم یخچال فریزرهای نوفراست ( NO FROST) نباید برفک بزند و تشکیل برفک دراین یخچال ها بیانگر وجود مشکل در المنت بوده که باید تعویض گردد.
منجمد نکردن فریزر و خنک نکردن یخچال: منجمد نشدن مواد در فریزر و خنک نشدن مواد در یخچال دلایل مختلفی مثلا معیوب بودن قسمت های شارژ گاز ، کمپرسور ، ترموستات ،لاستیک درب یخچال و فن می تواند داشته باشد.
منجمد شدن مواد غذایی در یخچال : اگر مواد غذایی موجود در یخچال یخ بزند، ترموستات معیوب بوده یا سیم های آن بصورت اشتباهی وصل شده اند و یا لوله بالب از محل اتصالی خود جدا شده است.
داغ کردن موتور یخچال : معمولا داغ کردن موتورتا 80 درجه طبیعی می باشد ولی اگر بیشتر از این مقدار شود ، اورلود موتور را خاموش کرده و نیاز به تعویض موتور می باشد.
علت برق دادن بدنه یخچال : احتمالا سر پیچ لامپ درون یخچال یا ترموستات یا سیمهای رابط معیوب شده یا موتور اتصال بدنه دارد.
صدا دادن یخچال : اتصالات موتور به شاسی شل شده است ، فن موتور دچار مشکل شده یا یخچال شما تراز نیست ، ترموستات یخچال یا اورلود مشکل دارد و یا موتور معیوب است.
اتومات نکردن یخچال : به دلایلی مانند خارج شدن لوله بلو از جای خود ، برفک زیاد در اواپراتور، نیاز به شارژ مجدد ، معیوب بودن فن یخچال، خرابی لاستیک درب یخچال ، عدم تنظیم بودن ترموستات می باشد.
قبل از اینکه یخچال کار کند ، بعداز شنیدن صدای خاصی از کار می افتد: ممکن است مشکلاتی مانند انسداد مسیر گردش گاز درون یخچال ، معیوب بودن رله استارت یا اورلود یا نیم سوز شدن موتور یخچال وجود داشته باشد.
موتور یخچال کم کار میکند و سرمای یخچال کم شده : ترموستات به درستی تنظیم نشده است .
فریزر یخچال خوب خنک می شود، ولی قسمت یخچال اصلا خنک نمی شود: علت این امرکم بودن شارژ گاز یخچال فریزر می باشد.
موتور یخچال کارمی کند ولی لامپ روشنایی روشن نمی شود : احتمالا لامپ سوخته است یا شستی معکوس لامپ معیوب است یا سیم کشی روشنایی معیوب می باشد یا کنتاکت های اتصال سر پیچ به لامپ اتصال نمی کنند .
قسمتهایی از اواپراتور یخ بسته و بعضی قسمت های دیگر آن کاملا خنک نمی شود : کم بودن شارژ گاز یا مسدود شدن لوله های یخچال
برفک بیش از اندازه اواپراتور : خرابی لاستیک های درب ، درست بسته نشدن درهای یخچال ، گرم بودن محل قرارگیری یخچال می تواند ازعلل بروز برفک در اواپراتورباشد.
گاز یخچال کامل بوده ولی موتور زمان زیادی کار کرده و سرما مناسب نیست: کم بودن فاصله کندانسور ازدیوار علت این موضوع می باشد.
روشن شدن چراغ فیلتر تصفیه آب یخچال ساید بای ساید : در این یخچال ها دو فیلتر جلو و عقب وجود دارد که در صورت روشن شدن این لامپ ، هر دو فیلتربایستی حتما تعویض گردد.فیلتر تصفیه آب ساید بای ساید سه کار را انجام می دهد که شامل تصفیه ،آنتی باکتریال کردن آب و هم چنین افزودن نیترات به آب می باشد.
کارنکردن یخساز یخچال ساید بای ساید: بایستی دستگاه یخساز تعمیر گردد.
خروج و نشت آب از آبریز یخچال ساید بای ساید: شیربرقی یخچال معیوب است.
ایجاد برفک درتمامی قسمت های فریزر: دمای تنظیم شده برای فریزر صفر درجه فارنهایت و دمای یخچال 37 درجه فارنهایت باشد اگر دمای تنظیم شده دستگاه خیلی پایین باشد، دستگاه زمان کافی برای ازبین بردن رطوبت هوای سرد درون فریزر را نداشته و قبل از اینکه دستگاه فرایند خنک کننده بعدی را شروع کند، این رطوبت به برفک تبدیل میشود.
برفک در اطراف درب فریزر: این موضوع بیانگر بسته نشدن درست درب یخچال می باشد که احتمالا بر اثردرست چیده نشدن مواد غذایی بوده که از بسته شدن کامل درب جلوگیری می کند با جابجایی درست مواد داخل فریزر می توان این مشکل را برطرف کرد درغیر اینصورت تمامی قسمت های فریزر برفک می زند .
ایجاد برفک در قسمت عقبی فریزر در محل قرار گیری اواپراتور: در سیکل یخ زدایی مشکلی بوجود آمده که بعلت معیوب بودن المنت، سنسور یا تایمر یخ زدایی یا برد کنترل کننده می باشد.
صداهایی که از فریزر یخچال شنیده می شود: اگر کارکرد یخچال در تمامی موارد نرمال بوده و هیچ شرایط غیر عادی درمورد کار یخچال دیده نمی شود شنیدن بعضی صداها ازقبیل صداهای شرشرمانند که درطی فرآیند یخ سازی ایجاد می شود یا صداهای غژغژ مانند به خاطر کم و زیاد شدن سرعت فن شنیده می شود یا صداهای سیزمانند در اثرسیکل یخ زدایی ایجاد می گردد و ... درحین کاریخچال، طبیعی می باشد.
بیش از حد گرم بودن فریزر نسبت به یخچال: در صورت بروز این مشکل باید موارد زیر را مورد بررسی قرار داد
-دمایی که برای فریزر تنظیم شده درست باشد یعنی روی صفردرجه فارنهایت یا 18- درجه سانیگراد باشد.(دمای طبیعی فریزرمعمولا بین 0 تا 5 درجه فارنهایت است)
-حجم موادغذایی موجود در قسمت فریزرخارج از حد ظرفیت آن نباشد زیرا درصورت تلنبار بیش ازاندازه مواد غذایی بر روی هم وعدم حفظ فضای کافی برای گردش هوا بین مواد باعث بروزمشکل می شود علاوه بر این بایستی تمامی مواد غذایی که در فریز نگهداری می شوند بصورت یکنواخت در این بخش توزیع گردند تا عملکرد فریزر بهینه شود.
-اگر تمامی موارد بالا به درستی رعایت شده ولی این مشکل پیش آمده ، به احتمال قوی در فرآیند یخ زدایی و در قسمت هایی مثل هیتر یا سنسوریخ زدا ، برد کنترل یا بی متال عیبی بوجود آمده است و یا اینکه در سیکل سرما سازی تبرید نشتی بوجود آمده و گاز کافی برای خنک کردن وجود ندارد.
آب یخچال به بیرون نشت می کند و در کف آشپزخانه جمع می شود : جهت مطلع شدن از علت امر بایستی به بررسی موارد زیر بپردازیم:
-بایستی از تراز بودن محل قرارگیری یخچال اطمینان حاصل کرد یکی از دلایل نشتی آب تراز نبودن محل یخچال است.
- بررسی فیلتر آب یخچال از نظرسالم بودن آن و همینطور قرارگیری آن در جای درست خود است در غیر این صورت بایستی نسبت به تعویض فیلتر یا جاسازی درست آن اقدام کرد.
-از دلایل دیگر این موضوع عدم تخلیه به موقع مخزن یخچال می باشد که دراثر انسداد لوله تخلیه بوده و نمی تواند مخزن را خالی کند برای رفع مشکل و باز کردن لوله تخلیه مخزن می توان از فشارهوا یا سرنگ آغشته به جوش شیرین استفاده کرد. علاوه براین بهتر است سالانه حداقل یک بار نسبت تخلیه مخزن یخچال اقدام کرد تا موا زاید و اضافی از آن خارج گردد.
انجام برخی اقدامات یا کارهای روزمره می تواند عمر یخچال و عملکرد و راندمان آن را افزایش دهد ، از ساده ترین کارهایی که هر کسی قادر به انجام آن است عبارتند از:
*در زمان خرید یخچال فریزرحتما به برچسب انرژی دقت کرده و یخچالی با مصرف انرژی درجه A انتخاب کنید.
*از گذاشتن غذای گرم در یخچال پرهیز کنید ومایعات گرم را حتما با درپوش داخل یخچال قرار دهید.
*دمای قسمت فریزر و یخچال به درستی تنظیم گردد.
*تا حد امکان از باز و بسته کردن های غیر ضروری یخچال پرهیز شود، هرچه تعداد دفعات باز و بسته شدن یخچال کمتر باشد کارایی و عمر یخچال بالاتر خواهد بود.
*گرد و غبار و مسیرهای گردش هوا را تمیز کنید حداقل سالی دو بار این کار را انجام دهید تا تبادل حرارت بین لوله ها صورت گیرد.
*مواد غذایی نباید در یخچال انبار گردد و تمامی صد درصد ظرفیت یخچال را اشغال کند بلکه باید فاصله مناسب بین مواد غذایی جهت گردش هوا بین آنها رعایت شود.
*یخچال هایی که برفک می زنند بایستی سریعا نسبت به برفک زدایی آنها اقدام گردد زیرا در غیر این صورت برودت یخچال به مرور زمان کاهش می یابد.
*هرگز با وسایل نوک تیز اقدام به تمیز کردن یخ و برفک نکنید.
*از محلول ملایم آب و شوینده برای تمیز کردن بیرون یخچال استفاده کنید و با دستمال خشک کنید و تمام قسمت های داخلی یخچال را محلولی از بی کربنات سودا و یا یک شوینده ملایم و آب بشویید وسپس کاملا خشک کنید.
*از قرار دادن یخچال کنار وسایل گرما زا نظیر اجاق گاز و شوفاژ یا آبگرمکن یا تابش مستقیم نور خورشید پرهیز کنید زیرا گرمای حاصل از این وسایل باعث افزایش انرژ ی مصرفی یخچال می شوند.
*محل قرار گیری یخچال در آشپزخانه بصورتی باشد که از اطراف فاصله ای حداقل 2 سانتی متری و از قسمت پشت یخچال فاصله ای حدود 20 سانتی متر با دیوار داشته باشد.
*زمانیکه برای مدت طولانی منزل را ترک می کنید مثلا هنگام مسافرت درجه ترموستات یخچال را کم کنید تا کارکرد کمپرسور یخچال کاهش یابد.
قبل ازاینکه راجب نحوه کار یخچال و قطعات آن بپردازیم بهتر است تعریفی از برفک و یخچال دیفراست و نوفراست داشته باشیم.
تعریف برفک: برفک رطوبتی است که دراثر عبور هوای گرم از اطراف یک جسم سرد ایجاد می شود ،این رطوبت قسمتی از هوای گرم است که به این شکل هدر می رود.
درهنگام باز و بسته شدن یخچال هوای گرم وارد یخچال شده و عبورهوای گرم از کنار صفحات بسیار سرد قسمت جایخی باعث می شود مقداری از گرما به صورت رطوبت ومقدار کمی نیزبشکل برفک یا یخ در یخچال دیده شود. یکی از تاثیرات برفک برعملکرد یخچال این است که مانع از تبادل حرارتی بین بدنه سردخانه و هوا شده و درنتجه یخچال به خوبی کار نمی کند.
یخچال ها را بر اساس داشتن یا نداشتن برفک به دو نوع تقسیم می کنند: نوع اول یخچال های بدون برفک یا نوفراست هستند که برفک تولید نمی کنند و نوع دوم نیز یخچال هایی هستند که برفک می زنند ولی سیستم مجهز به برفک زدایی دارند و با روشن کردن دکمه برفک زدایی یخچال ، برفک ها بصورت اتوماتیک حذف می شوند. این یخچال ها را دیفراست می نامند.
عوارض برفک را می توان در وارد کردن صدمات جدی به کمپرسور یا موتور یخچال و مصرف زیاد برق و استهلاک یخچال و در نهایت ایجاد خلل در عمل سرماسازی و اتومات یخچال خلاصه کرد.
اساس کار یخچال برچرخه ترمودینامیکی استوار است در این چرخه ماده ای تحت تاثیر فرآیندهای مختلف قرار می گیرد و سپس دوباره به حالت اولیه بر می گرددماده ای که در این چرخه تحت فرآیندهای مختلف قرار می گیرد و باعث عملیات خنک سازی در یخچال می شود سیال مبرد نامیده می شود.
سیال مبرد در حالت گازی چرخه را شروع می کند سپس این گاز در کمپرسور تحت فشار قرار گرفته و گرم می شود سپس از کویل های کندانسور عبور کرده و دمای آن کاهش می یابد و به مایع تبدیل می شود در ادامه مایع مبرد به شیر انبساط رسیده ( حدفاصل بین شیرانبساط و کمپرسور بخش کم فشار نامیده می شود) سپس کمپرسور عمل مکش مایع سرد کننده را از شیرانبساط به داخل کویل های تبخیر کننده انجام می دهد، در این قسمت چون فشار پایین بوده مایع سرد کننده تبخیر شده و به حالت گاز تبدیل می شود در نهایت از درون کویل های تبخیر کننده عبور می کند و انرژی لازم بری تبخیر شدنش را هوای اطراف جذب کرده ،همین عامل باعث سرد شدن محیط اطراف می شود.در انتها با ورود ماده مبرد به صورت گاز به کمپرسور چرخه از نو شروع می گردد.
همه یخچال ها دارای اجزای کمپرسور،کندانسور، اواپراتور، ترموستات و گاز می باشند که فرآیند سرما سازی را در یخچال برعهده دارند و بعبارتی اینها اجزاء ثابت در تمامی یخچال ها هستند.
در نوعی از تقسیم بندی اجزاء سازنده یخچال این قطعات را در دو بخش الکتریکی و مکانیکی دسته بندی می کنند. قسمت های الکتریکی یخچال شامل موارد زیر می باشد : ترموستات (اتومات)، موتور الکتریکی و رله استارت یا رله راه انداز موتور ، رله بار زیاد (اورلود یا بی متال)، محافظ جریان دریافتی موتور، لامپ داخل یخچال و شستی معکوس لامپ ، دوشاخه ، جعبه تقسیم و سیم های رابط و پیچ مخصوص تنظیم دما می باشد. قسمت الکتریکی یخچال بخش مکانیکی آن را به حرکت در می آورد.
به اختصار در مورد هریک از این قسمت ها می پردازیم:
موتور الکتریکی :
موتور به همراه یک مجموعه مکانیکی کمپرسور را تشکیل می دهد. مجموعه اجزای موتور عبارتند از:
سیم پیچ اصلی ، سیم پیچ فرعی، هسته استاتور و رتور
ترموستات:
ترموستات از اجزایی مختلفی با نام های بدنه فلزی ، پیچ تنظیم، لوله مویی ، لوله بلو ، فنر و اهرم ها ، کنتاکت های اتصال و فانوسک محتوی گاز ساخته شده است.
ترموستات دما را از طریق یک کلید بطور اتومات تنظیم می کند وآن دمای تنظیمی را ثابت نگه می دارد.به این صورت که دستور یا فرمان صادر شده از ترموستات باعث شروع یا پایان فرآیند خنک سازی درون یخچال می گردد، یعنی تا زمانیکه دمای داخل یخچال به دمای تنظیم شده نرسیده باشد کمپرسور بطور مرتب کار می کند ولی در همان لحظه که دمای داخل یخچال به دمای تنظیم شده رسید ترموستات دستور توقف کار کمپرسور را صادر می کند و باعث می شود یخچال در آن دمای تنظیم شده بطور ثابت بماند.
رله راه انداز (رله استارت)
اجزای رله استارت شامل قسمت های بدنه از جنس باکلیت ، بوبین یا سیم پیچ ها ( اصلی و فرعی) ، هسته استاتور و رتور می باشد.
صدور دستور ازترموستات باعث می شود جریان از رله استارت و سیم پیچ اصلی عبور کرده و نیروی الکتریکی رله استارت در اثرعبورجریان حدوداً دو برابر جریان نامی از سیم پیچ اصلی که در نتیجه نبود سیم پیچ راه انداز می باشد، افزایش می یابد و هسته رله به سمت بالا منتقل شده، در این لحظه سیم پیچ اولیه که به هسته رله استارت وصل می باشد دارای جریان شده و موتور را به حرکت در می آورد، در لحظه راه اندازی نیاز به گشتاور فراوانی است تا روتور و سپس پیستون به حرکت درآید.وقتی الکترو موتور به حرکت درآمد جریان الکتریکی در سیم پیچ اصلی نرمال شده و نیروی رله استارت کاهش می یابد و هسته رله نیز بر اثر نیروی وزن پایین می آید و تیغه مربوطه سیم پیچ راه انداز را از مدار خارج می کند و حرکت موتور با سیم پیچ اصلی ادامه می یابد . با حرکت رتور موتورباعث فشرده شدن گاز از یک سمت ومکش از سمت دیگرمی شود این چرخه ادامه می یابد تا زمانیکه ترموستات فرمان قطعی الکتروموتور را صادر کند.
محافظ جریان دریافتی موتور:
برای جلوگیری از بروز خرابی در یخچال مخصوصا قسمت موتور که اکثر خرابی های موتور نیز مربوط به همین ناحیه است از محافظ جریان دریافتی موتور استفاده شود، خرابی یا سوختگی موتور در اثر دلایلی مثل قوی و ضعیف شدن ناگهانی ولتاژ برق یا چسبیدگی سیم های داخلی به یکدیگر صورت می گیرد.
رله بار زیاد (بی متال یا اورلود)
اورلود جریانات اضافی در موتور را کنترل می کند، به این صورت که ازعبورجریانات بیش ازاندازه مجاز از کمپرسور یا افزایش بیش از اندازه دمای کمپرسور با قطع جریان برق ، ممانعت کرده و از آسیب رسیدن به موتور جلوگیری می کند.
اجزای اورلود شامل بدنه خاص، پایه های فلزی اتصال برق، تیغه حساس بی متال، پلاتین اتصال و سیم فنری از جنس کرم آلومینیوم می باشد؛ در اثرعبور جریانات اضافی فنر کرم آلومینیومی اورلود با تولید دمای بالا باعث تحریک تیغه بی متال و افزایش طول آن شده که در نتیجه این اتفاق ارتباط کنتاکت ها قطع شده و بلافاصله جریان قطع شده و کمپرسور خاموش می شود. پس ازسپری شدن زمان لازم برای خنک شدن تیغه بی متال که معمولا یک تا دو دقیقه طول می کشد،با کاهش دما طول این تیغه کاهش یافته و اتصال کنتاکت ها برقرار می گردد و دوباره جریان وصل شده و کمپرسور نیز شروع به کار می کند.
جعبه تقسیم و سیم رابط
محل ورود کابل اصلی به یخچال و تقسیم سیم های خروجی جعبه تقسیم نامیده می شود و سیم رابطی که برای یخچال انتخاب می شود باید از نوع کابلی سه سیم و انعطاف پذیر باشد.
لامپ یخچال
لامپ داخل یخچال در زمان باز کردن در آن روشن شدن است وتوان لامپ یخچال بین 14 تا 40 وات است.
شستی معکوس لامپ
شستی معکوس بصورت یک کلید عمل کرده یعنی زمانیکه در یخچال باز می شود کلید آزاد است و بالعکس زمانیکه در بسته می شود کلید بسته شده و لامپ خاموش می گردد، از این لحاظ به آن شستی معکوس می گویند.
اجزای مکانیکی یخچال نیز شامل کمپرسور، کندانسور (رادیاتور خنک کننده) ، فیلتر یا درایر، اواپراتور (محفظه تولید یخ) و کاپیلاری تیوب (لوله مویی) می باشد .
کمپرسور
کمپرسور وظیفه فشرده کردن گاز مبرد درون سیستم را انجام می دهد به این صورت که با مکش گازبه درون خود آن را تحت فشار قرار داده و دمای آن را افزایش می دهد. کمپرسورها دارای انواع خطی ، اسکرال و رتوری ( فاقد میل لنگ) می باشند.
کمپرسور یخچال یک بخش مکانیکی است که شامل قسمت های پیستون ، میل لنگ و سوپاپ می باشد، میل لنگ داخل محفظه کمپرسور قرار گرفته که با چرخش میل لنگ، پیستون به شکل یک تلمبه باعث باز و بسته شدن سوپاپ ها شده و گاز را داخل لوله ها و سیلندر به حرکت در می آورد. سپس گاز از لوله برگشت تحت عمل مکش قرار گرفته و با فشار زیاد به لوله رفت وارد می شود و مرتبا گاز به همین حالت در گردش می باشد.
البته لازم به ذکر است برای اینکه کمپرسور به درستی کار کند و از هر گونه آسیب در امان باشد باید ورود و خروج ماده مبرد به آن به شکل گاز باشد.
عمل خنک سازی موتوربا مجموعه کمپرسور توسط روغنی که داخل پوسته قرار گرفته صورت می گیرد، البته این روغن علاوه بر خنک سازی وظیفه روانکاری قسمت های مکانیکی را نیز برعهده دارد.
کندانسور (رادیاتور خنک کننده)
کندانسور یک بخش از قسمت های مکانیکی یخچال ها می باشد که وظیفه خنک سازی سیال مبرد را که با فشار بسیار زیاد و دمای بالا از کمپرسور آمده است ، برعهده دارد. کندانسور دمای ماده مبرد را از طریق لوله های مسی که در پشت یخچال قرار دارد به بیرون انتقال می دهد.
کندانسورها با توجه به نحوه خنک سازی ماده مبرد به دو نوع خنک کننده با هوا و خنک کننده با آب تقسیم می شوند در کندانسور خنک کننده با هوا عملیات خنک سازی ماده مبرد از طریق هوا صورت گرفته و سیال گرمای خود را به هوای اطراف انتقال می دهد ولی در کندانسورهای خنک کننده با آب ماده مبرد گرمای خود را به آب انتقال می دهد.
فیلتر (درایر)
گازمبرد پس ازعبور از رادیاتور وارد فیلترشده که نقش آن جذب مواد نامطلوب در سیکل تبرید می باشد که این مواد نامطلوب عبارتند از:
رطوبت ( در صورت وجود رطوبت یخ زدگی و انسداد مسیر عبور مبرد به سمت اواپراتور را خواهیم داشت).
اسید (در موارد نادری مثلا در دماهای بالا یا در ارتباط با رطوبت گازهای مبرد اسید تولید می کنند).
ذرات جامد و اکسید ها ( باعث آسیب رساندن به جداره داخلی لوله ها و انسداد مسیر خروجی لوله می شوند)
فیلتر دارای دو لوله رابط ( لوله های ورودی و خروجی فیلتر را شامل می شوند ) و ماده ای شیمیایی به نام سلیکاژل جهت جذب رطوبت و مواد زاید می باشد .
لوله ورودی فیلتر دارای قطر بزرگتری نسبت به لوله دیگر باشد و به خروجی رادیاتور متصل می گردد ، در ورودی فیلتر شبکه توری برای حذف جرم هایی زاید تعبیه می شود. لوله خروجی فیلتر قطر کمتری داشته و داخل آن شبکه های توری کار گذاشته می شود ، لوله خروجی نیز جهت افزایش فشار ماده مبرد به لوله مویین متصل می گردد.
اواپراتور (محفظه یخ ساز)
لوله ورودی اواپراتور همان طور که قبلا اشاره شد به لوله مویین متصل بوده و بسیار باریک است ، بعد از اینکه ماده مبرد از لوله مویین عبور کرد وارد اواپراتور شده و به دلیل افزایش حجم تبخیر می شود و دمای مورد نیاز برای تبخیر را نیز از محیط درون یخچال دریافت کرده و به همین ترتیب عملیات خنک سازی را انجام می دهد. سپس ماده مبرد از لوله خروجی اواپراتور (لوله خروجی قطر بزرگتری نسبت به لوله ورودی دارد) به لوله برگشت کمپرسور وارد می گردد و چرخه دوباره تکرار می شود.جهت تبادل دمایی سریع اواپراتور آن را از جنس آلومینیوم می سازند.
لوله مویین (کاپیلاری تیوب)
لوله مویین بین خروجی فیلتر و ورودی اواپراتور نصب می گردد و داری قطر بسیار کمی می باشد، گاز مبرد پس از ورود به لوله مویین با افزایش فشار مواجه می شود مبرد مایع پس ازعبور از لوله کاپیلاری و ورود به اواپراتور بعلت افزایش حجم به گاز تبدیل شده و باعث تولید سرما می شود.
فشار شکن
همانطور که از نام آن پیداست شیر فشار شکن در سیستم خنک سازی فشار ماده مبرد را کاهش می دهد و همینطور میزان جریان عبوری ماده مبرد را به تبخیر کننده تنظیم می کند.
گاز یا ماده مبرد
گاز یا ماده مبرد در یخچال ها از نظر ترکیب مولکولی به دونوع گاز های قدیمی که ازیک نوع مولکول ساخته شده اند مثل R12,R22,R134 و نوع دیگر گازهای جدید که شامل چند گاز هستند، موقع شارژ یخچال این گازها بصورت مایع شارژ می شوند مثل R600,R410,R436,R407
فریزر
جایخی یا فریزرهمان اواپراتور است. فریزر یا جایخی نیز کارکردی مانند یخچال دارد تنها تفاوت آن با یخچال در دمای تنظیم شده ترموستات می باشد و دمای تنظیم شده برای فریزر پایین تر می باشد. همچنین گاز مبردی که استفاده می شود دمای تبخیر پایین تری دارد مثل فریون 12
انواع یخچال فریزر
یخچال ساید بای ساید : این نوع یخچال ها دارای دو قسمت جداگانه یخچال و فریزر هستند ،یخچال در سمت راست و فریزر در سمت چپ قرار گرفته و قسمت یخچال کمی فضای بیشتری دارد.در ساید بای ساید فضای کمتری برای باز و بسته شدن کامل درها مورد نیاز بوده و آن نیز به علت باریک بودن درها می باشد از این رو برای آشپزخانه کوچکتر که جای کمتری دارند مناسب می باشد.باریک بودن فضای داخلی این یخچال ها امکان قرار گیری ظروف بزرگ را با مشکل مواجه کرده و شاید یکی از عیب های این مدل یخچال همین باشد.
یخچال فریزر پایین : در این یخچال ها بخش فریزر یخچال در پایین قرار می گیرد و دسترسی به مواد غذایی راحت تر می باشد امکان جابجایی ظروف بزرگ در این یخچال ها فراهم شده است.از مزایای این نوع یخچال فضای بزرگتر فریزرنسبت به مدلهای فریزر بالاست. علاوه بر آن این مدل دارای سبدهای کشویی و طبقات لغزندهای است که برای سهولت دسترسی به مواد غذایی منجمد در بعضی از آنها طراحی شده است.
یخچال فریزر بالا : در این مدل از یخچال ها فریزر در قسمت بالای یخچال قرار گرفته و فضای آن یک سوم فضای یخچال می باشد و سطح افقی بزرگی دارند که براحتی ظروف و قابلمه ها را می توان در آن ها جاسازی کرد و همینطور قیمت مناسب تری دارند.
یخچال درونکابینتی (توکار) : این یخچال ها را درون کابینت قرار می دهند در ساخت آنها عمق یخچال با عمق کابینت مطابقت دارد این یخچال ها باریک و پهن ساخته می شوند و قیمت آنها با توجه به طراحی و ساخت آن مطابق با کابینت های آشپزخانه گران تمام می شود.
یخچال دوقلو : این یخچال های نیازمند قرار گیری در فضای بزرگتری هستند بعلت فضای زیادی که اشغال می کنند. فریزراین مدل حجم بسیار زیادی از مواد غذایی را در خود جای می دهد . قیمت این مدل یخچال ها از مدل های ساید بای ساید هم گران تر می باشد.
یخچال هتلی : این یخچال ها معمولا در هتل ها یا خوابگاه ها استفاده می شوند و موادغذایی تا چند روز در این یخچال ها قابل نگهداری هستند و امروزه در طرح ها ومدل های متفاوتی ساخته می شوند.
یخچال در فرانسوی : طراحی و ساخت این نوع از یخچال به این صورت بوده که قسمت یخچال دو درمجزا داشته و فریزر نیز بصورت کشویی در قسمت پایین قرار گرفته است ،مزایای آن مجزا بودن درهای یخچال که در صورت نیاز فقط درمربوطه باز شده و کارایی یخچال بالا رفته و همینطور سهولت دسترسی به مواد غذایی نیز در این مدل قابل توجه می باشد. این مدل گران ترین یخچال های موجود در بازار هستند.
تنظیم دمای ترموستات : در فصول مختلف سال با توجه به تغییر شرایط دمایی محیط ،دمای تنظیمی ترموستات نیز متفاوت خواهد بود. در تابستان با توجه به گرم تر شدن هوای اطراف یخچال و هم چنین افزایش تعداد دفعات باز و بسته شدن یخچال بهتر است درجه ترموستات را روی دمای 5 تا صفر درجه سانیگراد قرار داد.