بوبین شیر برقی یا کویل (Solenoid Coil) در حقیقت یک آهنربای الکترومغناطیسی است.
این قطعه به کمک یک هستۀ مرکزی و سیم پیچ ساخته می شود. از کویل ها در طراحی
دستگاه های متفاوتی می توان استفاده کرد. در این میان، شیرهای الکترونیکی یکی از مهم
ترین تولیدات صنعتی هستند که در ساخت آن ها از این قطعات استفاده می شود.
ساختمان تمام کویل ها از سه بخش اساسی تشکیل شده است. سیم پیچ، بدنه و سمبه اجزای اصلی بوبین ها هستند که در ادامه مقاله بوبین چیست به تعریف هر یک می پردازیم.
بدنۀ بوبین : بدنۀ اصلی بوبین شیر برقی معمولاً از جنس فولاد ساخته می شوند. به بدنۀ کویل، قاب نیز گفته می شود. برای ساخت این بدنه از سوار کردن ورقه های فولادی بر روی هم استفاده می گردد. زمانی که جریان برق در سیم پیچ کویل برقرار شود، بدنه خاصیت مغناطیسی پیدا کرده و موجب جذب سمبه و حرکت آن در شیر می شود.
سیم پیچ : تعداد دور سیم پیچ ها روی قدرت شیرهای برقی تأثیر مستقیم دارد. هرچه طول سیم بیشتر باشد، در نتیجه تعداد دور سیم پیچ نیز بیشتر شده و جریان الکترومغناطیسی ایجاد شده قوی تر می شود. جنس سیم پیچ ها معمولاً از سیم های مسی است. مس فلزی رساناست و در صنعت الکتریسیته کاربردهای فراوانی دارد. نکتۀ دیگر اینکه باید از سیم های مسی با عایق مناسب در طراحی بوبین ها استفاده کرد؛ زیرا این سیم ها در معرض سیال بوده و ممکن است دچار خوردگی شود که در این صورت اگر سطح عایق از بین برود، موجب اتصالی جریان برق شده، می تواند اتفاق های خطرناکی را در فرایندهای صنعتی رقم بزند.
سمبه : سمبه یا پیستون بوبین وظیفۀ قطع و وصل جریان سیال را در شیر بر عهده دارد. اگر شیر برقی به حالت بسته طراحی شده باشد، زمانی که جریان الکتریکی به دو سر سیم پیچ وارد نمی شود، سمبه در نشیمنگاه خود قرار گرفته، جلوی برقراری جریان سیال را می گیرد. حال اگر جریان الکتریکی به سیم پیچ وارد شود، بدنۀ به یک آهنربای الکتریکی تبدیل شده، سنبه را به سمت خود می کشد. بسته به میزان جریان الکتریکی وارد شده، سمبه به بدنۀ بوبین نزدیک می شود. طبیعی است زمانی که ولتاژ به حداکثر میزان خود برسد، شیر برقی به طور کامل باز خواهد شد.
فنر : برای برگشت سمبه به جای خود در زمان قطع جریان برق، از یک فنر استفاده می شود. فنر پشت سمبه قرار گرفته، زمانی که بوبین حالت مغناطیسی خود را از دست می دهد، سمبه را به جای خود باز می گرداند.