لوله و اتصالات و شیر آلات موتورخانه
انجام لوله کشی اصولی (رعایت نکات مقرارات ساختمانی ) و استفاده از شیرآلات استاندارد می تواند به دوام تاسیسات موتورخانه مرکزی ساختمان بیفزاید، به همین دلیل باید از بهترین لوله ها و اتصالات ممکن استفاده کرد.
لوله های مورد استفاده در تأسیسات ساختمان و موتور خانه ها (صنعتی ) عمدتا از جنس لوله های مانیسمان، لوله های سیاه و لوله های گالوانیزه( بدون درز )می باشند.
همچنین شیرآلات مورد استفاده در موتورخانه هااز جنس چدن، آلومینیوم، برنج و پلیمر می باشند که بر اساس نیاز، سایز و فشار کار در قسمت های مختلف به کار می روند.
انواع شیرهای کروی، دروازه ای، پروانه ای، کشویی، سورنی و … با برند و جنس متفاوت در تاسیسات موتورخانه ها مورد استفاده قرار می گیرند.
اما تنوع برند در تولیدات شیرآلات تاسیسات موتورخانه بسیار گسترده است.
شیر فلکه کشویی :
وظیفه ی اصلی این شیرها قطع و وصل کردن جریان آب( سیال ) در موتورخانه می باشد ، که در صورت نیاز به بستن جریان اب میتوان جریان اب راقطع کرد.
از جنس چدن و برنج وجود دارد.
۲ ) شیر صافی :
وظیفه ی اصلی این شیرها صاف کردن جریان و پاکیزه کردن آب از وجود هرگونه املاح و ذرات (معلق موجود در اب گل و لای و .....)می باشد .
۳ ) شیر خودکار یا یک طرفه :
عملکرد این نوع شیر از جنس ( چدن ویا برنج )که به صورت خودکار عمل می کند ، وظیفه ی اصلی شیر یک طرفه عدم اجازه بازگشت جریان ( سیال ) به داخل لوله می باشد یعنی در بعضی مواقع به صورت افت فشار جریان آب در مسیری که طراحی شده برعکس حرکت می کند که باعث آسیب دیدن به پمپ ها می شود ، که برای حل این مشکل از شیر یک طرفه یا شیر خودکار استفاده می شود .
۴ ) شیرهای سماوری :
شیرهای سماوری مناسب برای جریان های کم که به صورت سه راه ساخته می شود .
شیرهای پیسوار از نوع شیرهای سماوری هستند. ، این مدل شیرها مانند شیرهای دروازه ای از مقاومت کمی در برابر جریان آب برخوردارند.
باز و بستن این شیرهای سماوری فقط دسته ۹۰ درجه میباشد.(زاویه ای)
این نوع شیرها با قیمت کم و ، زمانی که تنظیم شوند در همان حالت باقی می ماند به همین دلیل بیشتر از این شیرها به عنوان وسیله کنترل در دو حالت ( قطع / وصل ) جریان .سیال مورد نظر استفاده میشوند.
۵ ) شیر های کروی :
ساختمان این شیر به این صورت گرد ویا (زاویه ایی) می باشد که مایع از نقطه ورود به شیر تا خروج مایع ۱۸۰ درجه تغیر جهت می دهد .
از این شیرمی توان برای تنظیم و کنترل کردن جریان استفاده کرد .
شیرهای کروی زاویه ای که در آن تغییر جهت سیال کمتر از شیرهای کروی معمولی می باشد ، همچنین تلاطم سیال (تنش )در شیر کروی زاویه ای کمتر از شیر کروی معمولی می باشد .
۶ ) شیرهای زاویه ای :
این مدل از شیرها مانند شیرهای کروی که فقط یک تفاوت زاویه ۹۰ درجه که بین ورودی و خروجی وجود دارد . این مدل شیرها در برابر شیرهای کروی از افت فشار کمتری برخوردار می باشد .
۷) شیر توپی :
این نوع شیرها ، از نوع شیرهای ضربه ای هستند.
که در این نوع شیرها جریان آب از میان سوراخ یک ساچمه کروی که کاملا صیقلی میباشد عبور می کند .
این مدل شیرها از مقاومت کمی در برابر جریان آب که این مدل شیر بیشتر مورد استفاده برای لوله کشی آب گرم و سرد و همچنین لوله کشی گاز با فشار ضعیف است مناسب می باشد .
۸ ) شیرتخلیه :
این شیرها( تخلیه )بیشتر مورد استفاده در دیگ های بخارو در پایین ترین قسمت دیگ نصب می شود ، زمانی که این شیر استفاده میشود رسوب و جرم و همچنین دیگر ناخالصی هایی که ته نشین شده اند تخلیه می شوند .
۹ ) شیرهای سوزنی :
از لحاظ ساختمان شبیه شیرهای کروی که ،با این تفاوت این شیرها می توان کنترل دقیق جریان سیال را به خصوص در لوله های باریک و ظریف را برقرار کند. ساختمان این نوع شیر به گونه می باشد که جریان به یک حفره کوچک هدایت می شود ،
قطر شیرهای سوزنی معمولا از ۲ اینچ بیشتر نیست و شیر سوزنی را بیشتر در محل هایی که محدودیت وجود داشته باشد و به منظور ازاین محدودیت ها یعنی تاخیر زمانی و تغییر بصورت کم وبدون لرزه انجام بذیرد.