شیر خودکار را در کجا نصب کنیم؟
بهترین مکان برای نصب شیر خودکار دقیقا بر روی ورودی پمپ و قبل از مهره ماسوره که به لوله بسته خواهد شد.در صورت بستن شیر خودکار بر روی خروجی با توجه به بسته شدن قبل یا بعد از اتوماتیک پمپ میتواند عملکردهای مختلفی ارائه کند.
مثلا اگر شیر خودکار بر روی خروجی بسته شده باشد و اتوماتیک نیز قبل از آن باشد پمپ هیچگاه روشن نمیشود.زیرا فشار قبل از شیر خودکار بالاست و وزن آب روی شیر خودکار مانع باز شدن آن میشود.
شیر خودکار
شیرخودکار و کلید شیر خودکار از اتصالات کاربردی و مهم در آبیاری بارانی هستند که بطور کلی وظیفه قطع و وصل و همچنین کنترل جریان آب را دارند و هریک سایز و جنسهای متفاوت و متناسب با کاربرد آنها دارا هستند.
شیر خودکار
شیر خودکار از اتصالات کاربردی در آبیاری بارانی کلاسیک ثابت، متحرک و نیمه متحرک است که جهت انشعاب از لوله آبیاری که در زیر زمین مدفون شده و همچنین آبگیری آبپاش از این لوله استفاده میشود و به گونهای طراحی شده است که انتقال آب در سیستم را با حداقل نشتی و افت فشار به آبپاش انجام میدهد.
اجزا و انواع شیر خودکار
شیر خودکار متناسب با سایز رایزر و فشار موجود در سیستم ، سایز و با تحمل فشارهای مختلف تولید میگردد.
و همچنین از اجزای مختلفی شامل بدنه که در دو نوع پلیمری و فلزی (چدنی و آلمینیومی)، اجزای آببندی (بوش، اورینگ، پکینگ) و فنر تشکیل شده است.
اجزای شیرخودکار
شیر خودکار های فلزی علیرغم مقاومت در برابر ضربه، امروزه کاربرد کمتری نسبت به نوع پلیمری آن دارند.
چرا که نوع پلیمری آن که از پلی استال ساخته شده و مقاومت بالایی در برابر خوردگی، اشعه خورشید، رطوبت، سائیدگی و تغییرات دما را دارد و همچنین از نظر اقتصادی مقرون بهصرفه تر است.
انواع شیر خودکار ( یکطرفه ) :ازنظر کاربرد
-شیر خودکار دیسکی ( تک دیسک )
-شیر خودکار نوسانی
-شیر خودکار دیسک دوتکه (( DOUBLE DISC
-شیر خودکار قطع کن
-شیر خودکار دیسک وارونه
شیر خودکار، با فشار سیال عمل میکند و وسیله کنترلی خارجی در آن وجود ندارد. مزیت آن این است که تا زمانی که فشار سیال به حد لازم نرسد شیر عمل نمی کند. شیر یکطرفه تنها شیری است که نیاز به اپراتور ندارد و تنها فشار سیال برای عمل کردن آن نیاز است. به همین جهت به آن شیر خودکار نیز گفته میشود.
در سیستم هایی که پمپ در آن به کار رفته است، محل قرارگیری شیر یکطرفه بعد از پمپ است. زیرا بازگشت جریان به داخل پمپ عملکرد پمپ را مختل می کند.
به همین که به این شیر، شیر یکرفه پمپ آب نیز گفته می شود. همچنین در محل ورودی آب ساختمان نیز از شیر یکطرفه استفاده می شود تا در صورت قطع آب، آب موجود در لوله های ساختمان به لوله اصلی برنگردد. علاوه براین، استفاده دیگر شیر یکطرفه در ورودی آبگرمکن و به منظور خالی شدن آب آن در شرایط خاص مانند شکستگی لوله و ... می باشد.
انواع شیر یکطرفه بر اساس جنس
شیرهای یکطرفه همانند سایر شیرآلات از متریال مختلفی تولید می شوند که هر کدام کاربرد و ویژگی های خاص خود را دارند.
انواع شیر یکطرفه بر اساس جنس عبارت است از شیر یکطرفه برنجی، شیر یکطرفه چدنی، شیر یکطرفه فولادی، شیر یکطرفه استنلس استیل و شیر یکطرفه UPVC اشاره کرد.
انواع شیر یکطرفه بر اساس جنس
شیرهای یکطرفه همانند سایر شیرآلات از متریال مختلفی تولید می شوند که هر کدام کاربرد و ویژگی های خاص خود را دارا است. انواع شیر یکطرفه بر اساس جنس عبارت است از شیر یکطرفه برنجی، شیر یکطرفه چدنی، شیر یکطرفه فولادی، شیر یکطرفه استنلس استیل و شیر یکطرفه UPVC اشاره کرد.
شیر یکطرفه برنجی
شیر یکطرفه برنجی از جنس برنج تولید می شود که به هیچ عنوان اجازه نشت آب را نمی دهد و به راحتی در زمان خراب شدن براحتی تعویض می گردد.
شیر یکطرفه برنجی عموما به دو دسته دریچه ای و فنری تقسیم می شود. برندهای متفاوت و مطرحی در این زمینه فعالیت می کنند که از این میان می توان به سیم ایتالیا، کیز ایران و
یورک وایران الیان اشاره کرد.
شیر یکطرفه چدنی
این شیرآلات از جنس آلیاژهای چدن که دارای ۹۵% آهن، کربن و سیلیسیم است ساخته شده که در زمینه صنعت مانند نیروگاه، نفت و پتروشیمی، کارخانجات، صنایع غذایی و ... کاربرد دارند
و به طور معمول از چند جز ازجمله بدنه، مجرا، نشیمنگاه، ساقه، مجرابند و... تشکیل می شوند. از برندهای معتبر در تولید شیر یکطرفه چدنی میتوان به برند ایران الیان و میراب اشاره کرد
شیر یکطرفه چدنی
این شیرآلات از جنس آلیاژهای چدن که دارای ۹۵% آهن، کربن و سیلیسیم است ساخته شده اند که در زمینه صنعت هایی مانند نیروگاه، نفت و پتروشیمی، کارخانجات، صنایع غذایی و ... کاربرد دارند و به طور معمول از چند جز ازجمله بدنه، مجرا، نشیمنگاه، ساقه، مجرابند و... تشکیل می شوند. از برندهای معتبر در تولید شیر یکطرفه چدنی میتوان به برند میراب و فاراب اشاره کرد.
شیر یکطرفه UPVC
شیر یکطرفه یو پی وی سی کارکردی مشابه با سایر شیرهای یکطرفه دارد و با اختلاف فشار سیال در دو طرف آن در جهت جریان فعال می شود.
این شیرها از نظر ساختمان به سه دسته چسبی، یکسردنده و دوسردنده و از نظر عملکرد به شیر یکطرفه توپی UPVC، شیر یکطرفه دریچه ای UPVC، شیر یکطرفه فنردار UPVC و شیر یکطرفه بین فلنجی UPVC تقسیم می شوندواز سایز ۱۶ تا ۳۱۵ دربازار عرضه میگردد.
شیر یکطرفه استنلس استیل
شیر یکطرفه استنلس استیل نوعی دیگر از شیرهای یکطرفه است که از استیل ضد زنگ ساخته شده که این نوع از متریال در برابر هوا و رطوبت دچار لکه یا زنگ زدگی نمی شود و در برابر دمایی برابر 400 سانتیگراد مقاوم است.
ضمن اینکه بهترین انتخاب برای محیط های (اسیدی .رطوبت و......)می باشد. شیر یکطرفه استلس استیل از لحاظ سیال عبوری به دو دسته متفاوت تقسیم می شوند. نوع 304 این جنس برای محیط هایی با خوردندگی متوسط ( اسید ) و نوع 316 آن برای محیط هایی با خورندگی بالا (هم اسید و هم آب شور ) استفاده می شود. در نتیجه مقاومت نوع 316 نسبت به 304 در محیط های حساستر بیشتر است.