مزایای قرار دادن یک پوزیشنر هوشمند بر روی شیر کنترل:
کالیبراسیون و پیکربندی خودکار پوزیشنر
تشخیص زمان واقعی
کاهش هزینه راهاندازی لوپ کنترل، از جمله نصب و کالیبراسیون
استفاده از قابلیت تشخیص و شناسایی برای حفظ سطح عملکرد لوپ
بهبود دقت کنترل فرآیند که باعث کاهش تنوع فرآیند میشود
بسته به نوع سیگنال کنترل، توانایی تشخیص و پروتکل ارتباطات، سه نوع پوزیشنر اصلی: پنوماتیک، الکتریک یا آنالوگ، دیجیتال و یک نوع پوزیشنر فرعی: الکترو پنوماتیک وجود دارد. بین این پوزیشنرها تفاوت ناچیزی وجود دارد که بسته به نوع پوزیشنر، از هوا یا جریان برق برای حرکت عملگر (اکچوئیتور) استفاده میشود.
پنوماتیک
پوزیشنرهای پنوماتیک معمولاً سیگنالهای پنوماتیکی (۳ تا ۱۵ پوند بر اینچ مربع) را از اتاق کنترل دریافت میکنند. این پوزیشنرها، عملگر یا محرک شیر را با توجه به سیگنال فشار هوای دریافتی تنظیم میکنند تا شیر را به موقعیت موردنظر رسانده و آن را کنترل کنند. پوزیشنرهای پنوماتیک بهطور ذاتی ایمن و بیخطر بوده و قادر به تأمین نیروهای زیاد برای بستن شیر هستند، اما از آنجائی که سیستمهای کنترلی در حال منسوخ شدن هستند؛ بهرهگیری از این نوع پوزیشنر نیز در حال کاهش است. در تجهیزات این پوزیشنر معمولاً سه فشارسنج برای نشان دادن فشار تغذیه، فشار هوای خروجی از کنترلر (کنترلکننده) و فشار هوای خروجی از پوزیشنر تعبیهشده است.
الکتریک یا آنالوگ
پوزیشنر ولوهای الکترونیکی یا آنالوگ معمولاً سیگنال الکتریکی (۴ تا ۲۰ میلیآمپر) را برای تعدیل شیرها یا ولوهای کنترل دریافت میکنند. این نوع پوزیشنرها عملکرد مشابهی با پوزیشنرهای پنوماتیک دارند اما با این تفاوت که به جای فشار هوا از جریان الکتریسیته بهعنوان سیگنال ورودی استفاده میکنند و متناسب با این جریان، فشار موردنظر هوای خروجی به عملگر شیر کنترلی اعمال میشود تا در ناحیه مناسب قرارگرفته و جریان عبوری تنظیم گردد. سه نوع پوزیشنر الکتریکی وجود دارد: جریان متناوب تک فاز و سه فاز (AC) و ولتاژ جریان مستقیم (DC).
الکترو پنوماتیک
پوزیشنر ولوهای الکترو پنوماتیک سیگنالهای کنترل جریان را به سیگنالهای معادل پنوماتیک تبدیل میکنند. این مدل پوزیشنر همانطور که از نامش برمیآید در عملکرد خود از ترکیب جریان الکتریکی (برق) و هوا استفاده میکند
دیجیتال یا هوشمند
پوزیشنرهای دیجیتال یا هوشمند از یک میکروکنترلر (ریزپردازنده) برای تنظیم موقعیت عملگر شیر و همچنین ضبط و نگهداری دادهها استفاده میکنند؛ درواقع این ریزپردازندهها، تشخیص و ارتباط دوطرفه را برای سادهسازی تنظیمات و عیبیابی امکانپذیر میسازند. این مدل بسیار مشابه با نمونههای آنالوگ عمل میکند با این تفاوت که در این مدل تبدیل سیگنال الکتریکی بهجای آنالوگ دیجیتالی است. پوزیشنرهای هوشمند بسیار دقیق هستند و از جریان هوای کمتری نسبت به پوزیشنرهای آنالوگ استفاده کرده و تشخیص دیجیتالی آنلاین را امکانپذیر میسازند. البته به این نکته هم توجه داشته باشید که در این حالت پوزیشنر باید از پروتکل کنترلی سیستم پشتیبانی نماید.
در یک کنترلکننده معمولی و دیجیتال ولو، سیگنال کنترل توسط ریزپردازنده خوانده میشود، توسط یک الگوریتم دیجیتالی پردازش و به یک سیگنال جریان تحریک (drive current) تبدیل میشود.