انواع بال ولو: برای دسته بندی این قطعات باید به ساختمان و شکل طراحی آن ها توجه کرد. در طراحی این شیرها، دو جزء مجزا وجود دارد. یکی بدنۀ شیر و دیگری بخش توپی آن می باشد. به همین خاطر دو نوع دسته بندی می توان برای این قطعه متصور شد.
بال ولو یا شیر توپی چیست؟
بالو ولو یا شیر توپی به دلیل ساختمان داخلی ساده ای که دارند نسبت به دیگر شیرها بیشتر به کار گرفته می شوند. در طراحی این قطعات از گردش نود درجه ای یک گوی تو خالی استفاده شده است. به صورتی که با چرخش گوی جریان سیال وصل یا قطع می شود. امروزه طراحی های متفاوتی جهت شیر های توپی صورت می گیرد که سبب تنوع این شیرها در صنعت شده است. به گونه ای که در صنایع متفاوتی از آن ها استفاده می شود.
مختصر درآمدی درباره شیر توپی یا همان بال ولو:
از ساده ترین طراحی هایی که برای وصل و یا قطع جریان سیال از آن استفاده شده، شیر توپی است. در این شیرها از یک توپ فلزی استفاده می شود که به صورت علامت به علاوه، از یک جهت کاملا باز بوده و از یک جهت مسدود می باشد؛ که جهت برقراری جریان سیال کافی است سمت باز شیر در مسیر جریان قرار بگیرد. بال ولو معمولاً به صورت صفر و صدی و به جهت قطع و وصل کامل جریان طراحی و ساخته می شوند. در حقیقت از این شیرها به صورت کلی نمی توان در سیستم های کنترلی استفاده کرد. با این وجود این شیرها کاربردهای زیادی در صنایع متفاوت دارند چون سرعت عملکرد آن ها بالا بوده و از طراحی ساده ای بهره می برند. این طراحی ساده موجب حداقل شدن هزینه های نصب شیر در مسیر جریان می شود. ضمن اینکه در طراحی های پیشرفته این قطعات قابل تعمیر نیز می باشند که خود یک مزیت بزرگ برای این قطعات به حساب می آید
کاربرد های شیر توپی:
بال ولو از جمله شیرهایی هستند که مطمئناً بارها با آن ها برخورد کرده اید. از این شیرها در وسایل خانگی و لوله کشی های خانگی نیز استفاده می شود. برای نمونه در خطوط لولۀ گاز خانگی از این قطعات به منظور کنترل جریان استفاده می شود. همچنین در صنایع متفاوت نیز به خاطر کارایی بالای آن ها برای این شیرها کاربردهای زیادی در نظر گرفته می شود. این شیرها توانایی تحمل فشارهای بالا و حجم بالای سیال را دارند و همچنین اکثرا می توانند تا دمای 480 درجه سانتی گراد، به آسانی جریان سیال را مدیریت کنند. به همین علت در اکثر صنایعی که تحت شرایط بالا فعالیت می کنند، از شیر های توپی استفاده می شود. برای مثال می توان از صنایع غذایی، نساجی، تولید محصولات پلاستیکی، دارویی ، الکترونیک و … نام برد.