شیرهای گیوتینی به شیرهایی گفته می شود که دارای یک تیغه عمودی در وسط شیر می باشند و به صورت تدریجی باز یا بسته می شوند. شیرهای گیوتینی دارای بدنه ای از جنس چدن ،فولاد،استیل می باشند و تیغه این شیرها به صورت معمول از جنس استیل ضد زنگ می باشد . از این شیرها در صنایع کاغذ سازی ،صنایع غذایی،سیمان و آب و فاضلاب میتوان بهره برد. شیرهای گیوتینی در سایزهای 5 سانتی متری تا 50 سانتی متری تولید و عرضه می گردند.
این شیرها به طور ایدهآل جهت کار با جریانهای لجنی و سیالاتی که مقادیر زیادی جامد حل شده دارند، استفاده میگردد. به خاطر اینکه مکانیسم کارکرد این شیرها بطور کلی مستقل از سیال درون آن است. این شیرها در جاییکه خوردگی مطرح میشود و یا تماس با سیال مشکلاتی برای سیستم بوجود میآورد، استفاده میگردد. این نوع شیرها برای سرویسهای باز و بسته کردن و تنطیم و ایجاد جریان نیز بکار میروند. بطوریکه عبور سیال را بین 10 تا 95 درصد فلو جریان تنظیم کند. طراحی ساده این شیرها باعث افت فشار کمی میشود. بدنه این شیرها نیز طوری ساخته شده است که دما فشار ریتینگ آن بالا باشد.
بطور مثال بعضی از انواع خاص آن شیرهای تا محدوده دمایی 260- تا 73 درجه سانتی گراد و تا فشار 22 بار تحمل میکنند. نوع ژاکت دار این شیرها جهت کنترل سیال لجنی در بسیاری از پروسهها مانند تصفیه آب ، کاغذسازی استفاده میگردد. مهره ماسوره این نوع شیرها یکی از مزیتهای مهم آن است بطوریکه به راحتی قابل تعویض است بدون آنکه شیر از خط جدا شود.برای باز و بسته کردن این شیر می توان از حالت های دستی و اتوماتیک مانند پنوماتیکی استفاده کرد. این شیر را می توان به صورت تدریجی باز و بسته کرد.
این نوع شیرآلات صنعتی در مکان هایی که سیالات دارای حجم زیادی جامدات می باشند, مورد مصرف قرار می گیرند و بدلیل نوع طراحی شیر گیوتینی قسمت مجرا بند یا همان دیسک شیر کاملا مجزا از مکانیسم آن می باشد و همین امر موجب شده در مواردی که خورندگی سیال و یا تماس با آن وجود دارد مورد مصرف قرار گیرد. این شیرآلات صنعتی در پروژه هایی که سیال دارای مقدار زیادی لجن و یا مواد جامدی درون سیال می باشد, استفاده دارد و برای این اهداف و سیالات کاربرد مناسبی دارد به عنوان مثال در صنایع کاغذسازی ،تصفیه آب و ساخت سیمان که در ان ها سیالات دارای مواد جامد هستند و یا دارای چسبندگی بسیار بالایی هستند, استفاده می شوند. سیالاتی که دارای چسبندگی بالا هستند, معمولا به شدت دارای خاصیت خوردندگی هستند و بیشتر شیرالات خیلی زود و در اثر تماس با این سیالات, خورده و فرسوده می شوند در حالی که به دلیل ساختار شیر گیوتینی، این شیرآلات مشکلی با کار با این نوع سیالات ندارند