شیر کشویی پنوماتیک جزو شیرهایی محسوب میشود که در لوله های انتقال سیالاتی همچون آب مورد استفاده قرار می گیرد. شیر کشویی پنوماتیکی شیر تنطیمی نیست بلکه شیر قطع و وصل جریان سیال است. در واقع این شیر یا سیال را به طور کامل عبور می دهد و یا مانع از عبور جریان سیال می شود. درزمان عبور سیال کشو یا دیسک موجود درون شیر کشویی از مدار به طور کامل خارج شده و مسیر را جهت عبور سیال باز می کند ولی در حالتی که کشو عمود بر خط لوله قرار بگیرد مسیر عبور جریان به طور کامل قطع خواهد شد. اگر از شیر کشویی پنوماتیک به عنوان شیر تنظیمی استفاده شود، برخورد سیال با کشو موجب ایجاد ارتعاش درون آن شده و کشو فرسوده خواهد شد. سیال عبور داده شده از درون سیستم نباید دمای بالاتر از 80 درجه سانتی گراد داشته باشد. شیرهای کشویی در صنایع مختلفی همچون نیروگاه ها، پالایشگاه ها، مجتمع های پتروشیمی، تاسیسات دریایی، پروژه های آبرسانی و کارخانجات مختلف صنعتی بسیار پرکاربرد هستند. قیمت شیر کشویی بر اساس مدل آن متفاوت است.
آلیاژ شیر فلکه کشویی:
شیر فلکه کشویی می تواند دارای آلیاژهای متفاتی باشد که با توجه به پروژه و مقدار دما و فشار سیال و همچنین نوع سیال و میزان خورندگی آن انتخاب شود.
شیر فلکه کشویی می تواند در آلیاژهای زیر تولید گردد :
– آلیاژ برنجی
از آلیاژ برنج و برنز برای شیرفلکه کشویی در آب رسانی ساختمان ها که دارای فشار و دمای بالایی نمی باشند استفاده می شود . نوع اتصال شیرآلات برنجی و برنزی به صورت رزوه ای بوده و اغلب به صورت توپیچ می باشند .
اغلب شیرآلات کشویی برنجی در سایزهای پایین و عموما تا سایز 4 اینچ استفاده می گردند.
– آلیاژ چدنی
از شیر کشویی چدنی برای سیستم های موتورخانه تاسیسات و بخش یوتیلیتی پروژه های صنعتی استفاده می شود . نوع اتصال شیرآلات چدنی به صورت فلنجدار می باشد که با وجود دو عدد فلنج می توان شیر کشویی را در مسیر لوله کشی قرار داد .
بر خلاف نوع برنجی ، شیر چدنی دارای سایزهای متفاوتی می باشد که اغلب از سایز 2 اینچ الی 16 اینچ موجود می باشد .
– آلیاژ فولادی
از آلیاژ فولاد اغلب برای پروژه های صنعتی و هنگامی مقدار دما و فشار سیال بسیار بالا باشد ، استفاده می گردد و از شیرکشویی فولادی می توان جهت سیالاتی نظیر بخار ، نفت و پتروشیمی نیز استفاده کرد .
– آلیاژ استنلس استیل
از آلیاژ استنلس استیل برای پروژه هایی استفاده می شود که مقدار خوردگی موضعی بالایی داشته باشند و یا اینکه برای پروژه هایی مانند صنایع غذایی و مواد بهداشتی ، داروسازی و... استفاده می شوند .
آلیاژ استنلس استیل در دو گرید رایج 304 و 316 موجود می باشد که دارای تفاوت هایی از نظر مقدار مقاومت در برابر خوردگی می باشد .