در واقع به دلیل وجود ناخالصی در هوا، هوای فشرده شده قبل از استفاده در واحدهای کنترل
و مصرف، باید تصفیه شود، که این تصفیه در واحد مراقبت پنوماتیک انجام میشود. واحد
مراقبت پنوماتیک از فیلتر، رگلاتور و روغن زن تشکیل شده،
1- فیلتر؛ از فیلتر برای چه کاری در واحد مراقبت پنوماتیک استفاده می شود؟
برای جداسازی ذرات خارجی از هوای فشرده، از فیلتر استفاده میشود. هوای فشرده شده از فیلتر عبور داده شده و ناخالصیهای موجود در هوا را از آن جدا میکنند. در فیلتر هوا، نوع فیلتر در جداسازی مقدار ذرات خارجی تاثیرگذار است. آلودگیها و روغنهای اضافی در سیستم باعث فرسایش اجزاء متحرک و درزگیرهای قطعههای پنوماتیکی میشود.
این آلودگیها بر اثر نشتی ممکن است از دستگاه خارج شوند. در صورتی که از فیلتر برای جدا کردن این ناخالصیها استفاده نشود در صنایع غذایی، دارویی و شیمیایی باعث آلودگی محصولات خواهند شد، به طوری که دیگر قابل استفاده نیستند. همانطور که گفتیم انتخاب فیلتر مناسب و صحیح نقش مهمی در تعیین کیفیت و عملکرد کاری سیستمی که با هوای فشرده تغذیه میشود، دارد. اندازه منافذ فیلترهای پنوماتیک، یکی از خصوصیات مهم در انتخاب فیلتر است.
اندازه این منافذ نشاندهنده اندازه ذراتی است، که میتوانند فیلتر شوند. به طور مثال، اگر اندازه منفذهای فیلتر 20 میکرون باشد، آلودگیهای کوچکتر از این اندازه، از فیلتر هوا رد میشوند. نکته مهم در استفاده از فیلتر که باید به خاطر داشته باشید، سطح آب تقطیر شده جمعآوری شده است. قبل از اینکه سطح آب به علامت ماکزیمم برسد، باید آن را تخلیه کنید، در غیر این صورت آب تقطیر شده دوباره وارد مسیر هوا خواهد شد.
2- رگلاتور؛ رگولاتور چیست و چه کاربردی در واحد مراقبت پنوماتیکی دارد؟
برای تنظیم هوای فشرده شده که در کمپرسورها تولید میشود، از رگلاتور استفاده میکنند. با این قطعه، هوای فشرده خروجی از کمپرسورها، به میزان مورد نیاز تنظیم خواهد شد. کمپرسورها در سیستمهای پنوماتیکی، هوای فشرده را با فشار مشخصی تامین میکنند. این فشار برای کنترل و عملگرها، گاهی باید کمتر باشد که توسط رگلاتور قابل تنظیم است.
عملکرد رگلاتور به این صورت تعریف شده، که فشار هوای ورودی (فشار اولیه) بالاتر از فشار هوای خروجی (فشار ثانویه) است. در سطح دیافراگم دو فشار از دو سوی اعمال میشود. از یک سو، فشار خروجی و از سوی دیگر نیروی فنر به سطح دیافراگم فشار وارد میکنند. نیروی فنر از طریق یک پیچ قابل تنظیم است. زمانی که فشار خروجی بالا رود، دیافراگم در جهت مخالف نیروی فنر حرکت میکند و سطح مقطع خروجی در نشیمنگاه شیر کاهش مییابد. این کار باعث بسته شدن کامل آن میشود. در نتیجه، قطعه مرکزی دیافراگم باز شده و هوای فشرده شده از طریق روزنههای تخلیه به اتمسفر، تخلیه میشوند. در حالت دوم زمانی که فشار خروجی کم و کاهش پیدا کرده، نیروی فنر باعث باز شدن شیر میشود.
در حالت سوم، اگر هیچ هوایی در قسمت ثانویه تخلیه نشود، فشار افزایش پیدا میکند و در نتیجه دیافراگم روی فنر، فشرده میشود. در این صورت سطح مقطع خروجی در نشیمنگاه شیر کم شده یا بسته خواهد شد و جریان هوا کاهش پیدا میکند یا به صورت کامل مسدود میشود. هوای فشرده شده زمانی از شیر جریان پیدا میکند که هوا در قسمت ثانویه تخلیه شود.
3- روغن زن؛ کاربرد روغن زن در واحد مراقبت پنوماتیک چیست؟
حرکت اجزای عملگرها و شیرها میان یکدیگر باید با کمترین میزان اصطحکاک انجام شود. برای اینکه این اتفاق بیافتد، هوای فشرده شده قبل از ورود به عملگرها و شیرها حاوی مقداری روغن میشود. این کار توسط قطعهای به نام روغن زن صورت میگیرد. روغن زن از اجزای جک ولو، خروجی هوا، استکانی روغن، مخزن روغن، محل تزریق روغن، پیچ تنظیمکننده و ورودی هوا تشکیل شده است.
پیچ تنظیمکننده، به صورت عمده از نوع دو طرفه است. برای تنظیم میزان روغن از این پیچ استفاده میشود. با باز کردن این پیچ، روغن بیشتری به هوای ورودی تزریق خواهد شد. روغن هیدرولیک شماره 10، بهترین روغن برای استفاده در این قطعه است.
واحد مراقبت پنوماتیک یکی از تجهیزات مهم در این صنعت است که هدف از ساخت آن، فراهم نمودن هوای خالص و فشرده برای سیستم پنوماتیک می باشد. این واحد یکی از اجزای اصلی پنوماتیک است و محل قرارگیری آن در میانه خط تغذیه هوای فشرده می باشد.
دستگاه های صنعتی که دارای واحد مراقبت پنوماتیک هستند، عمر زیادی دارند و کمتر دچار اشکال می شوند. در سیستم های اتوماتیک صنعتی، تجهیزات پنوماتیکی نقش مهمی ایفا می کنند. با کمی دقت در این دستگاه های می توانید انواع سیلندرهای پنوماتیک را مشاهده نمایید که برای راه اندازی بسیاری از آن ها، بهترین منبع انرژی هوای فشرده است. البته خلوص این هوای فشرده باید به اندازه ای باشد که درون آن اثری از قطرات آب و ذرات معلق دیده نشود تا راندمان دستگاه ها به حداکثر خود برسد. به همین دلیل از واحد مراقبت پنوماتیک استفاده می گردد.
وظایف واحد مراقبت پنوماتیک:
واحد مراقبت پنوماتیک (Pneumatic Control Unit) یا واحد مراقبت هوا، به عنوان یک بخش مهم در سیستمهای پنوماتیک عمل میکند و وظایف متعددی دارد. این واحد معمولاً شامل فیلتر، رگولاتور و روغنکاریکننده است و به منظور تضمین عملکرد بهینه و محافظت از تجهیزات پنوماتیک طراحی شده است. وظایف اصلی واحد مراقبت پنوماتیک به شرح زیر است:
1. فیلتر کردن هوا:
- فیلترها وظیفه تصفیه و حذف ذرات معلق، روغن و رطوبت از هوای فشرده را دارند. این امر به جلوگیری از آسیب دیدن تجهیزات پنوماتیک و تضمین عملکرد صحیح آنها کمک میکند.
2. تنظیم فشار:
- رگولاتور فشار هوا، فشار ورودی را به سطح مورد نیاز برای عملکرد تجهیزات تنظیم میکند. این کار کمک میکند تا فشار هوا در حد مناسب برای عملکرد بهینه سیستم حفظ شود.
3. روغنکاری:
- واحد روغنکاریکننده، به تجهیزات پنوماتیک روغن میزند تا موجب کاهش سایش و افزایش عمر مفید آنها شود. این روغنکاری میتواند به صورت دستی یا اتوماتیک انجام شود.
4. کاهش رطوبت:
- تجهیزات پنوماتیک حساس به رطوبت هستند. واحد مراقبت معمولاً به گونهای طراحی شده است که رطوبت موجود در هوا را کاهش دهد تا از ایجاد خوردگی و آسیب به قطعات جلوگیری کند.
5. پیشگیری از نشت:
- با کنترل صحیح فشار و فیلتر کردن هوا، واحد مراقبت میتواند از نشتیها جلوگیری کند که این امر به کاهش هدررفت انرژی و هزینهها کمک میکند.
6. سریسازی جریان:
- برخی از واحدهای مراقبت پنوماتیک بهصورت چندگانه طراحی میشوند که امکان توزیع هوای فشرده به چندین دستگاه یا بخشها را فراهم میآورد.
7. نشانگر وضعیت:
- بسیاری از واحدهای مراقبت پنوماتیک دارای نشانگرهایی هستند که نشاندهنده فشار و وضعیت روغن موفقیتآمیز (یا نیاز به تعویض) میباشند.
نکات اضافی:
- استفاده از واحد مراقبت مناسب میتواند به افزایش کارایی و کاهش هزینههای نگهداری سیستمهای پنوماتیک کمک کند.
- انتخاب واحد مراقبت پنوماتیک باید بر اساس نیازهای خاص سیستم و تجهیزات مربوطه انجام شود.
مجموعه یهیدرولیک پنوماتیک پارت 40330485 021ارائه دهنده بهترین محصولات و خدمات می باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا مشاوران ما تماس حاصل فرمایید.